Fläskytterfile med örtkryddad sås

God lättlagad laktosfri fläskytterfile med örtkryddad sås och jasminris, recept på bloggen

För ett par dagar sedan fick jag för mig att prova ett nytt recept på fläskytterfilé / kotlett till middag, ville uppleva nya smaker och inte bara göra samma gryta jag alltid gör. Ända sedan senast rundan av influensa (covid-19) i december har inte epiteten och smakerna suttit riktigt där de ska, blivit mycket måltider bara för att man måste äta något. 

Så det var desto roligare när receptet jag provade och modifierade blev en fullträff, både för mig och maken. Köttet var mört och saftigt, såsen var mild, örtig och riktigt god och passade perfekt med jasminriset vi kokte till. Och så lite smörstekt lök överst , sagolikt gott helt enkelt. 

God lättlagad laktosfri fläskytterfile med örtkryddad sås och jasminris, recept på bloggen

Helens ytterfilé med örtkryddad sås

4 portioner, 150g/ kött per portion

Ingredienser
ca 600 g fläskytterfilé
2-3 vitlöksklyftor
1 dl grädde
2-3 dl mjölk
1 tsk torkad oregano
1 buljongtärning
2 krm dragon
1 gul lök

Gör så här
Skär upp löken i tunna skivor och bryn i smör tillsammans med vitlöksklyftorna, jag tycker vitlöken får en mjukare smak när den är stekt men det kan man skippa om man vill. Jag tömmer stekjärnet på den brynta löken och vitlöken, sedan steker jag min ytterfilé skivor i lite smör, kryddar med salt och peppar på båda sidor. 

När köttet är stekt lägger jag upp det med ett lock över, så det håller sig varmt medan vi gör såsen. Ta din nu finhackade vitlök ner i stekpannan, vill du så ta med lite av den stekta löken, rör ner grädde, mjölk, oregano och dragon och låt det puttra fem minuter. Smaka av, jag lät en sockerbit följa med ner för att runda av smakerna. 

Servera med jasminris och toppa med den stekta löken, så gott och så enkelt att laga. Tycker man det är obehagligt med bitar av lök och vitlök så kan man alltid använda en stavmixer för att få såsen slät. 

About

No Comments

Leave a Comment