Träningsvärk :(

Blir ingen träning idag heller, benen värker som bara fan.. Har dock hört att man ska träna bort träningsvärk, så va lite osäker och googlade upp lite mer fakta. Hittade en informativ och lättläst artikel av Fredrik Paulún om träningsvärk.


Det finns två typer av träningsvärk; den akuta och den fördröjda. Den fördröjda träningsvärken kommer 1-2 dagar senare och kan i extrema fall vara kvar i nästan en vecka.

Inflammation – en räddning i nöden
När din muskel fått så mycket stryk att träningsvärk uppstår, är kroppen tvungen att bryta ner den skadade vävnaden och ersätta den med ny, fräsch och lite starkare muskulatur. För att kunna göra det angriper immunförsvaret den skadade muskelvävnaden och bryter ner den. Redan någon timme efter avslutad träning kan man uppmäta en klart förhöjd aktivitet av immunförsvaret i blodet, och den kvarstår i upp till ett par dagar. När immunförsvaret är aktivt och angriper muskelvävnad uppstår inflammation och den märker du, då den tränade muskeln blir svullen.

För mycket träning gör dig således svagare och se det som en gyllene regel att aldrig träna förrän träningsverken är borta.

Finns det effektiva behandlingar mot träningsvärk?
Massage tycks minska träningsvärk, även om det inte finns några definitiva bevis för det. Stretching har, i motsats till vad många tror, ingen positiv effekt på träningsvärken.  Statisk stretching kan tvärtom öka träningsvärken! Uppvärmning minskar inte träningsvärken trots att det är en mycket spridd uppfattning.

Finns det läkemedel mot träningsvärk?
Antiinflammatoriska preparat (som aspirin eller alvedon) kan användas om träningsvärken blir för stor, men generellt är det bra om kroppen får genomföra sin inflammation, då det är viktigt för återhämtningsprocessen.

Inte enbart av ondo
Kom också ihåg att träningsvärken även är positiv, då det är ett tecken på att muskeln snart byggs upp igen och blir lite större och starkare. Har du tränat så hårt att träningsvärk uppstått kan du därför räkna med goda resultat när väl muskeln är återhämtad igen.

About

No Comments

Leave a Comment