Svåra beslut

LCHF inte för oss

Efter långa diskussioner i helgen har jag och sambon kommit fram till en sak och det är att avbryta vårt LCHF ätande.. Vi har provat och det fungerar inte för oss och framför allt fungerar det inte för vår relation (en sambo med konstant huvudvärk är ingen humör höjare). Så vi begraver lchf projektet och kommer fortsätta en annan väg med mycket kunskap om oss själva och mat som vi aldrig trodde vi skulle klara.

Kunskaper jag lärt mig, plockar med mig från dessa 3 veckor är;

 • Dricka vatten, det måste inte vara kolsyra och smaksatt för att vara drickbart och gott
 • Inte dricka läsk, läsk har blivit äckligt söt och zero ska hållas nere på minimum nivå vid festliga tillfälle (3 veckor zero fri och tickar uppåt än!!)
 • Frukt, frukt är gott, nyttigt, bra mellanmål och billigt (stora minuset med lchf, frukt är kolhydrater och därför inte bra för en).
 • Äta regelbundet och lite i taget
 • Låta bli att äta sig proppmätt
 • Äta grönt
 • Provat nya recept, fått favoriter som kommer stanna kvar för gott (sen finns det saker jag aldrig vill se igen)
 • Promenader dagligen
 • Bryr mig om min hälsa mycket mer, sköter mina medicineringar nitiskt nu
 • En måltid måste inte innehålla potatis, ris eller pasta för att bli komplett
 • Läsa innehållsförteckningar på matvaror
 • Socker behövs inte för att göra mat gott
 • Kakor smakar socker numera, sötsuget är inte alls på samma sätt som tidigare
 • Listan kan säkert göras kilometer lång!
 • Vikten av att sova gott och regelbundet

Jag är tacksam att vi valde att prova på denna utmaning, det har gett mycket som kommer följa med oss nu när vi går över och använder Viktväktarnas nya propoint system. Jag vill kunna äta ALLT, inte alltid och hur mycket som helst men jag vill ha möjligheten att kunna göra det. Säger inte det är något fel på LCHF, det är bara inte något som passar för mig eller sambon.

Nu kan vi handla och laga mat i lugn och ro, för nu vet sambon att om han suktar efter något kan han använda poäng till det och prioritera nyttigheter för att “ha råd” med den där semlan han drägglat över i tre veckor och jag slipper behöva dra han från sakerna han vill ha.. För mig känns det här med att räkna poängen som en bra spark i röven tillbaka till mina tidigare vanor jag hade när jag faktiskt gick ner i vikt. Är lättad, jag känner mig tryggare i det här systemet och vår 3 veckors sockeravgiftning har verkligen hjälpt mig mentalt mycket. Mår otroligt bra i kroppen förutom lite värk, socker är fina grejer i små doser.

Projekt närmaste dagarna blir att räkna ut ProPoints på alla mina publicerade recept, lovar lägga upp listan när jag är klar. Och jag ska skärpa mig lite med bloggandet, men det har gått mycket energi och tid åt diskussionerna angående mat här. Ogillar att kasta in handduken, men vi går direkt från ett tänk till ett annat som bara innebär mindre fett och mer grönt så det blir nog bra ändå och motivationen är på topp. Nu måste jag påbörja vår middag som ska få innehålla något jag suktat efter länge, ugnsrostad potatis! Självklart med bra val till.. Sköt om er alla

About

9 Comments

 • Mattias januari 24, 2012 at 17:12 Reply

  Ja vi har lärt oss mycket nyttigt men fan vad skönt att slippa leva med totala förbud. Inte min grej.

 • Pernilla Be januari 24, 2012 at 17:27 Reply

  Låter klokt och vettigt! Jag har också provat LCHF men det funkade inte på mig heller riktigt. Jag missbedmömde nog fettet tror jag. Jag ökade inte i vikt, men jag gick inte heller ner i vikt. Nu kör jag en lågkolhydratkost där jag inte äter mat som innehåller socker eller vitt mjöl, och inte heller potatis. Frukt äter jag dock, det triggar inget sötsug hos mig. Mindre portioner, täta måltider och mycket träning är också min melodi – och sen ska jag börja med VV online också, mest för att se om det passar min livsstil.

  Kram, pernilla be

  • Helen Holmberg januari 24, 2012 at 20:13 Reply

   Låter som vi har haft samma problem med lchf, ingen viktnedgång men tightare i kroppen på vissa ställen (så undrar var fettet gömt sig eftersom det är kvar i kroppen?). Jag tänker fokusera på VV nu med fokus på att äta lite kolhydrater, tänker dock inte vara nitisk och sikta på 20 kolhydrater per dag men att välja bort just pasta, ris etc och bara äta lite utav det istället. Det känns lite bökigt i början med att räkna ProPoints, har vågen och papper framme hela tiden nu i början Finns även en officiell app för iphones, sen finns det olika räknare man kan hitta som appar (åtminstone för android) så man kan stå ute i butiken och räkna ut värdet på saker. Får se hur omdömet låter om 3 veckor, ska bli kul se vad du tycker

 • Danielas Lchf-Liv januari 24, 2012 at 18:40 Reply

  Huvudvärk kan komma i övergångsperioden tyvärr men det är övergående, trist att det inte funkade för er.
  Bra insikter dock! 🙂
  Kram

  • Helen Holmberg januari 24, 2012 at 20:04 Reply

   Glad du inte ser lchf som en religion 😉 Tänker ju inte lägga ner motion & matvanorna utan bara ha stenkoll på portionsstorleken. VV känns som ett bra mätverktyg, men “light” konceptet får de behålla själv, drar hellre ner på matmängd än går över till det ;-/

 • SusLotus januari 24, 2012 at 18:45 Reply

  Ett bra beslut tror jag.
  Viktväktarnas nya system är ju så enkelt att följa också.
  Hoppas att det känns bättre.

  • Helen Holmberg januari 24, 2012 at 19:59 Reply

   Efter två dagar känns det redan mycket bättre, att avstå saker men veta att man får är mycket lättare än att ALDRIG få. Det man inte får vill man ha…. Och tack!

 • ZtorZillen januari 24, 2012 at 19:04 Reply

  Tycker det låter som en bra lista! Håller med om att mat är sååå mycket godare utan sött. Titta på innehållsförteckningen var också nytt för oss innan vi provade LCHF!

  • Helen Holmberg januari 24, 2012 at 19:53 Reply

   Så länge man lär sig av sina experiment och kommer framåt så kan man inte se dom som ett misslyckande! Borde börja baka egna riktiga bröd med bra näringsvärde är väl framtida projekt nu, hur har det gått med din surdeg?

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: