Frågor och svar

Diet is die with a T

Tack för alla kommentarer och epost, jag försöker verkligen hinna med att svara på alla personligt. Men jag känner att det finns ett behov att berätta lite varför jag ändrat på sidan och varför jag gör som jag gör.

Dietistfrågor

Vill poängtera först att jag är _INTE_ utbildad dietist, läkare, hälsopedagog eller näringsvetare! Jag är en privatperson som bloggar om mat, allergier & hälsoproblem utifrån mina kunskaper och erfarenheter, jag skulle gärna vilja kunna svara på alla era frågor varför ni inte går ner i vikt etc.

Men det är kunskap jag inte besitter, det kan vara så mycket som är ”fel” och tycker faktiskt ni ska tvinga iväg er själva till en läkare och be om en hälsoutredning, men ibland kanske en självrannsakan räcker. Jag vet själv hur lätt det är att ljuga för sig själv att jag åt ”bara” det där och så smyger annat sig in när man inte antecknar det.

Diet & mat

Frågor angående hur jag äter och tänker är väldigt unikt tror jag, jag har komplicerade allergier & hälsoproblem och det som är ”rätt för mig” är kanske inte rätt för dig. Min kropp klarar inte ta upp ämnen ur maten som den ska och jag har mediciner för detta, så följa min kost skulle kunna bli helt fel för er.

Jag har beslutat att avstå ifrån allt vad dieter och räkna kalorier/poäng heter, jag vill vara långt ifrån allt det där och leva i min trygghetszon. Efter 2012 som innebar många experiment – viktväktarna & lchf bland annat, har jag insett att det är inte rätt väg för mig. Jag har gått upp i vikt (tack och lov långt ifrån min startvikt än) och aldrig varit så matfixerad och hetsat över mat så mycket som när alla begränsningar infördes i mitt liv, helt absurt och det vägrar jag fortsätta med.

Min plan är att under 2013 (och även senare) låta mig själv äta allt, bara inte varje dag och inte hur mycket som helst. Började min ”viktresa” i dom tankegångarna 2009 och jag tror det är där jag hör hemma. Det är ”min grej” och funkade det tidigare så gör det nu med.

 • Godsaker hör hemma en gång i veckan
 • Läsk är uteslutet om den inte är sockerfri
 • Huvuddryck är och bör vara vatten i olika former
 • Byter eventuellt ut en måltid om dagen mot måltidsersättning/LCD produkter
 • Få in frukt och grönt 3-4 gånger i veckan, så mycket som kroppen orkar med

Gastricbypass

Nej – jag har inte genomgått operation! Just nu ligger det på listan av saker jag ALDRIG skulle göra, det känns så drastiskt och extremt och jag har inte nått gränsen för att tycka det är motiverat (för mig).

Lightprodukter

Jag vill säga att jag inte rör lightprodukter, men tyvärr är jag beroende av att åtminstone få ha läsk kvar.. Det är min lyx mot bättre vetande! Men i övrigt tycker jag att light är skit och lagar mat med smör, grädde etc.

VLCD diet

Nej, jag har inte levt på pulverdiet för att snabbt gå ner i vikt. Det har funnits perioder där jag bytt ut 1-2 måltider per dag med LCD produkter men aldrig levt på enbart VLCD eller LCD produkter.

ProPointstabellen / Viktväktarna

Det har trillat in många frågor sista veckan om var ProPointstabellen tog vägen, den är avpublicerad faktiskt. Varför? Dels för att jag inte äter enligt Viktväktarna längre och dels för att jag fått intrycket av att deras system är upphovsrättsskyddat och jag vill inte bryta mot någon lag/regel genom att ha informationen på min sida. Beklagar om det ställer till det för er som besöker bloggen/sidan.

Tidningen MåBra har mycket matnyttigt angående propoints på sin sida, kika på länkarna nedan:

På kock.com kan du under rubriken trycksaker hitta material de producerat åt Viktväktarna, scrolla ner på sidan så har du en hel hög med publikationer (http://kock.com/kockcotrycksaker.html).

Och är någon sugen på att äta enligt Viktväktarna har jag pärmar & kockböcker liggande som jag gladeligen säljer istället för att samla damm!

VLCD diet

Nej, jag har inte levt på pulverdiet för att snabbt gå ner i vikt. Det har funnits perioder där jag bytt ut 1-2 måltider per dag med LCD produkter men aldrig levt på enbart VLCD eller LCD produkter.

Hoppas jag inte låter lika bitsk som jag själv tycker, lider av trött och tung skalle idag. Och var inte rädda för att kontakta mig om ni undrar något, eller kommentera inlägg på bloggen.

About

2 Comments

 • C januari 13, 2013 at 16:08 Reply

  Precis som du skriver – vi är alla olika och våra kroppar behöver olika sätt att hantera viktminskningen på. För en del passar det med dieter, pulver eller annat…. Själv tror jag stenhårt på tallriksmodellen och det är den jag följer trots att jag har som hjälpmedel Viktklubb och innan dess Viktväktarna.

  Vi ska gå ner i vikt på ett sunt sätt – det är då vi kan hålla det resten av våra liv! Tycker att du gör helt rätt som går din väg 😀

  Kram ♥

 • ZtorZillen januari 13, 2013 at 18:28 Reply

  ÄLSKAR bilden!

Leave a Comment