Vaniljmakroner

Premiär åt min första Makron igår, en hembakad vaniljmakron och jag förstår nu vad allt väsen om kring dessa små bakverk kommer ifrån! Det är små bitar fluffig mandelmarräng med smörkräm i och så ljuvliga.. Receptkälla ”makroner” (läs mer här -> Bokrea 2012).

ProPoints: 63 för alla, 4 per styck

Omdöme: 5 av 5

Helens hembakade Vaniljmakroner

Vaniljmakroner

16 stycken

1,5 dl (100 gr) mald sötmandel
2,5 dl (150 gr) florsocker
3 äggvitor
0,5 tsk vaniljessens *
0,5 dl (45 g) strösocker

fyllning

4 msk (60 gr) rumsvarmt smör (osaltat)
0,5 tsk vaniljessens *
2,5 dl (150 gr) siktat florsocker

Går så här

Lägg den malda sötmandeln och florsockret i en matberedare och kör i 15 sekunder. Sikta ner blandningen i en skål. Täck 2 bakplåtar med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna hårt i en stor skål tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan gradvis i strösockret så att det blir en tjock och blank marängsmet. Blanda i vaniljessensen*.

Vänd ner mandelblandningen (en tredjedel i taget) i marängsmeten med en slickepott. När alla de torra ingredienserna har blandats i ordentligt fortsätter du att dela och vika blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens.

Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med ett 1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut 32 små cirklar på bakplåtspappret (spritsa funka inte så bra för mig, slutade med att jag skeda upp smeten på plåtarna).Knacka bakplåtarna mot underlaget så att eventuella luftbubblor försvinner.

Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Värm ugnen till 150 grader.

Grädda i 10-15 minuter. Låt svallna i 10 minuter (på plåten). Lossa försiktigt makronerna från bakplåtspappret och låt svalna helt.

Gör fyllningen genom att vispa smöret och vaniljessensen* vitt och fluffigt i en skål. Vispa gradvis i florsockret tills konsistensen är slät och krämig. Lägg ihop två makroner med fyllning emellan.

* Har man inte vaniljessens funkar det med vaniljpulver eller vaniljsocker. Det är vaniljulvret som gett de svarta prickarna i mina makroner.

About

No Comments

Leave a Comment