Vaniljbullar och Odenbullar

Hittade foto på kamerans minneskort som jag missat publicera, så här kommer det!

Omdöme 3 av 5, Inte en personlig favorit så uppskattas kanske mer av er som provar baka receptet.

Vaniljbullar och Odenbullar

Vaniljbullar och Odenbullar

Grundrecept för fyllda bullar
2 dl mjölk
25 gram jäst
75 g smör
3 msk socker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 grader, lös upp jästen i lite av den. Blanda socker och smör i degbunke tills smidigt. Tillsätt ägg, jäst och resten av degspadet. Arbeta i mjöl till du har en smidig deg. Låt den jäsa till dubbel storlek under bakduk, följ sedan något av recepten nedan.

Vaniljbullar
1 sats grunddeg fyllda bullar
3 dl marsankräm
smält smör och socker till garnering

Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka. Ta med mått ut 9 cm stora runda kakor. Lägg på en klick fyllning, nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg med skarven ner på bakplåtspapper alt i pappformar.

Låt bullarna jäsa väl. Grädda sen mitt i ugnen ca 10 minuter, ugnen ska vara förvärmd på 250 grader.

Pensla bullarna med de smälta smöret och doppa de sedan i sockret. (Jag skippade detta steget eftersom jag frös in nästan alla bullarna).

Odenbullar
1 sats grunddeg för fyllda bullar
100 g mandelmassa
1 tsk kardemumma kärnor
2 msk / 30 g smör

1 ägg & mandelspån för dekoration

Fyllningen gör du genom att riva mandelmassan, blanda stött kardemumma och smör i mandelmassan. Kavla ut degen till en stor fyrkantig platta, dela den i 20 rutor. Lägg på fyllning och nyp ihop knytena. Lägg på bakplåtspapper / i pappformar med skarvarna neråt. Låt bullarna jäsa väl!

Pensla med upp-vispat ägg och strö över mandelspånen, grädda ca 10 minuter på 250 grader.

Slarva inte med skarvarna för då rinner fyllningarna ut och fyllningarna är 90 procent av kakans godhet  😉

About

4 Comments

  • Julia april 5, 2012 at 05:45 Reply

    Måste uppfinna något som gör att man bara kan klicka på dessa fantastiska bilder och så vips har man en bulle framför sig 😛 Ser inte alls gott ut, inte då! 😉

    • Helen april 5, 2012 at 10:07 Reply

      hehe det vore ju väldigt behändigt!! Om än lite livsfarligt kanske 😀

  • SusLotus april 5, 2012 at 15:07 Reply

    OH GOSH! Vad mycket gott du frestar med hela tiden. Och bakar!
    Här törs man ju snart inte häls på för jag går ju upp bara av att
    titta på en bulle! 😉
    Kram!

  • kakmonstret september 10, 2012 at 16:50 Reply

    oj guuu såå gott har aldri ätit någån sin nått godare..ojj jisses

Leave a Comment