Surdegsbröd

Första gången jag någonsin bakat med surdeg, visserligen “fusk” surdeg köpt i butik men ändå oerhört spännande! Blev rejäl skorpa med riktigt mjukt innandöme, känns “stenugnsbakat” och smaken är riktigt god! Nästa gång ska jag prova med brödkrydda i, älskar hembakat bröd där man slipper konserveringsmedel.

Omdöme 5 av 5

Surdegsbröd på rågsikt och vetemjöl

Surdegsbröd på rågsikt och vetemjöl

 

Ingredienser
400 g rågsikt
350 g vetemjöl
20 g salt
2 tsk honung /socker
2 msk olja/ olivolja
480 ml ​​ljummet vatten
25g färskjäst
150g surdeg

Lös upp jästen i lite ljummet vatten, rör sedan ner surdegen och resterande vatten. Häll i alla ingredienser förutom saltet och bearbeta degen ca 15-20 minuter tills den inte klibbar längre (gör inget om den är lös). Tillför saltet och arbeta in det. Låt jäsa ca 2 timmar under bakduk till degen är dubbelt så stor.

Dela degen i 2-3 bröd och lägg på jäsning (i tex jäskorg). Jäs ca 1 timme till, under tiden förvärm ugnen till 225 grader med plåten i ugnen.

Grädda 15 minuter på 225 grader, sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 45 minuter.

About

3 Comments

  • Linda mars 20, 2012 at 07:21 Reply

    Är det den nya surdegs grejen som man har sett i tidningar du har provat?
    Jag tror den ser ut som en creme fraiche burk ungefär? Är lite sugen på att testa det själv.

    • Helen mars 20, 2012 at 15:58 Reply

      Linda, det stämmer men jag hade en tysk version med mig hem som jag provbakade med men kronjäst surdeg borde ge samma resultat 🙂

  • Joline mars 21, 2012 at 14:01 Reply

    Spännande recept! Det ska jag också prova! Jag har sett den där burken men aldrig vågat prova men nu är det dags!

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: