Schwarzwaldtårta

Schwarzwaldtårta, en tårta uppkallad efter bergsområdet Schwarzwald i sydvästra Tyskland. En svensk Schwarzwaldtårta består av nötbottnar varvade med vispad grädde och garneras ofta med choklad.

Ingredienser

Nötmaräng
2 dl hasselnötskärnor
1½ dl florsocker
2/3 dl strösocker
6-7 äggvitor

Fyllning och garnering
5 dl vispgrädde
1-2 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad

Nötmaräng

Nötmaräng
Rosta nötterna ca 10 min 160°. Skrubba av skalen från nötterna i en handduk. Mal nötterna och blanda dem med florsockret. (Gick utmärkt att hacka nötterna fint om man inte har kvarn, men det fungerar inte att spritsa då.)

Vispa äggvitorna till mjuka toppar och vänd försiktigt ner strösockret. Fortsätt vispa till riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned nötblandningen.

Spritsa fyra rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper. (Går bra att smeta ut med en sked/stekspade också, nästan lättare om man är nybörjare).

Grädda mitt i ugnen cirka 1h på 150 grader. Lossa bottnarna försiktigt med spatel. Låt svalna.

Garnering
Smält chokladen i vattenbad till ca 45°. Häll ut den tunt på plastfilm och låt den nästan stelna. Skär ut fyrkantiga bitar.

Fyllning och montering
Vispa grädden till skum och smaksätt med vaniljsocker. Lägg samman bottnarna med vispad grädde emellan. Spritsa det sista av grädden över tårtan och garnera med chokladbitarna.
Pudra över lite kakao.

About

1 Comment

  • Krister juni 27, 2010 at 23:14 Reply

    Ser god ut!

Leave a Comment