Rulltårta, Swedish swiss roll
Jag provbakade detta recept för drygt en månad sedan och har inte bloggat receptet tidigare, det har inte hunnits med helt enkelt. Det är dock en av de godaste rulltårtor jag smakat, så vill ”spara” receptet för framtida bakningar. Jag var dock snål med mängden sylt inuti till max 1 dl av mammas sockersnåla hemkokta bland sylt. Receptkälla http://www.ica.se/recept/rulltarta-715912/
This is a traditional swedish swiss roll not my recipe but the best I’ve tasted so far. In the recipe it says 2 dl yam but I used just one dl cause I don’t like it to sweet, I was rather cheap on the sugar i layed on the baking sheet when peeling it off after the baking.
Rulltårta
Ingredienser
3 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk eller vatten
Fyllning
ca 2 dl sylt t ex hallon, jordgubbs, hjortron, blåbär, äppelmos eller hasselnötskräm
Så här gör du
Sätt ugnen på 250˚C. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30×40 cm. Smörj det med lite matfett (kan hoppas över, det gjorde jag).
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner vätskan. Bred ut smeten jämnt i långpannan.
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på.
Bred sylten i ett jämnt lager över den varma kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Låt rulltårtan svalna i papperet med skarven ner.
Om rulltårtan ska fyllas med hasselnötskräm så låt den svalna innan krämen breds på så att den inte smälter.
Swedish swiss roll
Ingredients
3 eggs
1,5 dl granulated sugar
2 dl flour (120 g)
1 tsp baking powder
0,5 dl milk or water
Filling
About 2 dl jam eg raspberries, strawberry , cloudberry , blueberry, apple sauce or hazelnut cream
What to do
Preheat the oven to 250 ˚ C. Place a baking sheet in a roasting pan 30×40 cm. Grease it with a little butter, I skipped this step. Beat eggs and sugar until fluffy. Mix flour and baking powder. Fold in the egg mixture . Stir in the liquid.
Spread batter evenly in pan. Bake in the oven for about 5 minutes . Sprinkle granulated sugar evenly over the cake . Turn out on to a baking sheet on wire rack. Carefully remove the paper the cake was baked on. Spread the jam in an even layer over the warm cake. Roll up from the long side with the help of the paper. Let roll the cake to cool in the paper with the seam down .
If you decide to fill the cake with hazelnut cream , allow it to cool before the cream is spread on so it does not melt.
No Comments