Ricks förjästa baguetter

Ricks frjästa baguetter

Recept från Kungsörnen receptfolder med enbart brödrecept. Ett riktigt långtidsprojekt som visserligen är väldigt gott men fort blir lite torrt. Minimum tid beräknad är 10½ timme, varav 10 timmar visserligen är jästid..

Omdöme 3 (stark) av 5

Poolish / Fördeg till Ricks frjästa baguetter

Poolish / Fördeg
2 dl kallt vatten
210 g /3,5 dl vetemjöl
3 g jäst

1) Smula ner jästen i en degskål, tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig.
2) Tillsätt mjölet och rör till en smet. Täck degskålen med bakduk och plastpåse. Låt stå i rumstemperatur 6-10 timmar.

Slutdeg
Poolish enlight ovan 
4 dl kallt vatten
5 g jäst
630 g / 10,5 dl vetemjöl

1 msk finkornigt havssalt (steg 5)
0,25-0,5 dl kallt vatten (steg 5)

Till formen: 0,25-0,5 dl olja, gärna kallpressad olivolja

3) Blanda ner vatten, jäst och mjöl i fördegen.
4) Arbeta degen på låg hastighet i 10 min, arbeta sedan kraftigt i 2 min.
5) Arbeta degen på så låg hastighet som möjligt, tillsätt salt och lite vatten.
6) Arbeta nu kraftigt i 5 min. Degen ska vara elastisk, smidig och lite lätt glansig.
7) Smörj en stor ugnsform (eller stor plastback) med olja. Lägg ner degen och täck med plast. Låt degen vila 1,5 tim i rumstemperatur.

8) Vik sedan ihop degen som ett kuvert. Vänd på degen och se till att botten på formen fortfarande är smord. Låt vila i formen ytterligare 1,5 tim.

9) Stjälp upp degen på mjölat bakbord. OBS! Tryck inte ut de gasblåsor som bildats! Dra frsiktigt ut degen till en rektangular form ca 35 x 25 cm. Dela till fyra avlånga bitar. Lägg frsiktigt på två bakplåtar med bakplåtspapper på långsidan. Skruva dem lätt samtidigt som du lägger upp dem. Baka en plåt i taget!
10. Värm ugnen till 275 grader. Sätt in brödet mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Efter 10 min vädrar du ugnen genom att öppna ugnsluckan 5 sek. Upprepa även efter 20 min. Total avbakningstid 25 min.

About

4 Comments

  • Joline juli 8, 2012 at 18:13 Reply

    Spännande! Det är alltid lika kul att kolla in brödrecept! Jag har bakat massor med bröd förut och jag önskar att jag kunde få tillbaka den glöden igen, risken är att diverse bakingredienser snart kryper ut ur skåpen självmant :O

    • Helen juli 11, 2012 at 00:50 Reply

      Kanske är dumt experimentera med bröd när man försöker gå ner i vikt? Är lite min egen fiende när jag gör så här men kan inte låta bli 😉

  • Torbjörn mars 14, 2013 at 23:07 Reply

    Jag har bakat Ricks baguetter två gånger, första gången med 1/3 del kornmjöl, andra gången med 1/5 del kornmjöl. Om du vill prova, dividera mjölmängden med 5, för kornmjöl, multiplicera sedan detta med 4 för vetemjöl. Funderar på att testa igen med 15% kornmjöl, blir nog perfekt.

    • Helen Holmberg april 30, 2013 at 15:24 Reply

      Tack för tipset Torbjörn, det låter spännande. Behöver handla nytt mjöl så då kan jag passa på att handla lite nya sorter om jag hittar kornmjöl, ny produkt för mig 🙂

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: