Pain de Martin sommarbaguetter

Ville prova ett nytt litet bröd till midsommarmaten, och såg ett par härliga foto på en facebookväns logg.. På den vägen är det, här är receptet och super gott blev det!

Omdöme 5 av 5 så enkelt att göra och såå gott, säkert lättare om man baguette plåt men det är något att lägga på önskelistan.

Pain de Martin sommarbaguetter

 

Pain de Martin sommarbaguetter

Sommarbaguette

Ingredienser

4 dl (400 g) vatten
1 tsk (5 g) färsk jäst
8 dl (480 g) vetemjöl
1 1/2 tsk (10 g) salt

Gör så här

Blanda ut jästen i vattnet och rör sedan ner mjölet, tillsätt saltet och rör tills det blandats ordentligt. Några minuter räcker, täck med plast och ställ i kylskåpet. Låt degen jäsa över natten, gärna 12-15 timmar.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut den till en rektangel, vik ihop degen några gånger så den blir ett litet paket. Sätt ugnen på 250 grader, passa på att sätt in plåten samtidigt så det hinner bli varmt.

Låt degen jäsa minst 30 minuter, dela sedan degen i fyra delar på längden och lyft över dem till ett bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och skjutsa genast in dem i ugnen. Lägg några isbitar i en glasform och sätt i botten av ugnen samtidigt, så det blir ånga i ugnen. Sänk till 225 grader när du satt in baguetterna i ugnen.

Efter ungefär 10 minuter, ”vädra” ugnen genom att öppna och stänga luckan. Upprepa vädringen med några minuters mellanrum tills de är klara. När baguetterna börjar få fin färg på ovansidan kan man vända dem med undersidan upp för att få en bra skorpa runt om.

Efter ca 17 minuter hade mina baguetter fått fin färg, men det är bara att ta ut när det ser bra ut. Man ska inte vara alltför försiktig, mycket färg ska de ha! Låt svalna på ett galler.

Länk till receptet där jag hittade det, http://paindemartin.blogspot.se/2009/06/tredje-forsoket-hej-baguette.html

About

No Comments

Leave a Comment