Nötgifflar
ca 24 st
Gifflar
75 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1 ägg
3 msk socker
1 krm salt
8-9 dl vetemjöl
Fyllning
50 g hasselnötskärnor
50 smör
2 msk socker
½ ägg
Pensling och garnering
½ ägg
pärlsocker el mandelspån
Gör så här
Smält smöret, häll i grädden och temperera till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Häll i resten av degspadet och blanda sedan i ägg, socker, salt och så mycket mjöl, att degen blir lagom fast. Låt den jäsa övertäckt till knappt dubbelstorlek.
Mal nötterna till fyllningen. Rör matfettet smidigt med socker och ägget. Blanda i nötterna.
Knåda degen på bakbordet med resten av mjölet. Dela den i tre delar och kavla ut dom till runda kakor. Skär eller sporra ut 8 snibbar. Lägg på lite av nötfyllningen. Rulla ihop och forma gifflar. Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Jäs under bakduk till knappt dubbel storlek.
Pensla med ägg. Strö ev på pärlsocker eller mandelspån. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
Omdöme 3 av 5
Tycker det smakar lite för lite degen, om jag bakar receptet igen åker det kardemumma i degen. Men nötfyllningen var god och laktosri är alltid bonu 😉
Mmmm…. låter smaskens! Måste nog testas så snart som möjligt! 😉
Hur går det med dina favoritbloggar? 😉 Va pysslig i köket du är! Är du lika duktig på att laga mat som att baka? Tycker du båda är lika kul, själv tycker jag det är roligare att baka…!