Matbröd
Behöver jag ens säga att omdömet är 5 av 5.. Och jag älskar jäskorgen 😉
60 propoints /bröd
Matbröd
0,5 pkt jäst (25 g)
2 tsk salt
1 msk honung
1 msk raps- eller olivolja
4 dl fingervarmt vatten (37°)
Ca 10 dl vetemjöl
Gärna 1 dl blandade frön, t.ex. solrosfrön, linfrön, pumpafrön
1. Smula ner jästen i det fingervarma vattnet och rör tills den löst upp sig. Använd gärna en termometer för att vara säker på att du har rätt temperatur.
2. Tillsätt salt, honung, olja samt eventuellt blandade frön.
3. Häll i lite vetemjöl i taget. Känn dig fram och knåda degen i bunken tills den lossnar från kanterna.
4. Täck degbunken med en handduk och låt jäsa 1-2 timmar (ju längre desto bättre).
5. Fös försiktigt över degen till en jäskorg och låt jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 250°.
6. Tippa över degen till en smord, gärna uppvärmd, ugnsplåt. Grädda brödet, i mitten av ugnen, i 15 minuter. Sänk därefter värmen till 125° och grädda brödet ytterligare 40-45 minuter. När brödets innertemperatur är 96°-98° är det färdigt. Låt svalna på galler.
Njut av brödet när det är nybakat. Förvara brödet i en brödpåse för att bevara
färskheten
a ser jätte gott ut,älskar också formen.
Ser gott ut, sådan korg skulle man ha!
Vilket underbart vackert bröd! Säkert lika gott som det ser ut också.
Kram, pernilla be
Prova siktat dinkelmjöl nästa gång. Det är ett långsammare mjöl, inte lika processat som vetemjöl.
Kram, pernilla be
Ska se vad jag hittar för recept 🙂 Nytt område med brödbak men känns väldigt spännande!