Lax med sesamfrön och hoisinsås
Godaste laxen jag ätit i mitt liv hittils faktiskt, receptet kommer från Lisa Lemke via recept.nu (original recept länk). Godaste laxen jag någonsin ätit och väldigt lättlagat, hoisinsåsen ger en sötma i smaken och sesamfröna en lite cruncy känsla när man äter. Vi hällde sesamfröna som blev över på fisken när vi åt, mumsigt. Det här går till listan av mina favoriter.
This recipe is the most tasty salmon recipe I’ve ever eaten (so far), the recipe is from Lisa Lemke (swedish tv chef) from the recept.nu site (it’s in english). It’s very easy to make and the hoisin sauce adds that sweetness I really love and the sesame the crunchy feeling when you eat it. The left over seeds we used up while eating our fish, this recipe will go to my list of favorites. In the original recipe it’s recomended to eat this with a noodle salad, I however really liked the potatoes.
Rostade sesamfrön / Roasted sesame seeds
Laxen i formen före ugnen. The salmon in the form before the oven.
Lax med sesamfrön och hoisinsås
Ingredienser för 4 portioner
4 st laxfilé, portionsbitar (125 g/per bit)
1 dl hoisinsås
0.5 tsk sesamolja
4 msk sesamfrön, rostade
Salt och grovmalen svartpeppar
Gör så här
Börja med att rosta sesamfröna gyllen och slå på ugnen på 200 grader. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form, tänk på att vika under den tunnare delen så de är jämntjocka (annars blir de torrare i ena änden).
Krydda laxen med salt och var generös med svartpepparn. Blanda hoisinsås och sesamolja, pensla fiskarna så de är helt täckta. Resterna hällde jag i formens botten, hade inte hjärta slänga såsen!
Strö över sesamfröna och baka laxen mitten av ugnen i ca 20 minuter, köttet ska trilla sönder när du petar på det med gaffel. Ät och njut.
Salmon with sesame and hoisin sauce
Ingredients for 4 portions
4 pieces of salmon fillets (125 g/per piece)
1 dl hoisin sauce
0.5 teaspoon sesame oil
4 tablespoons sesame seeds, roasted
Salt and black pepper
How to
Turn on the oven to 200 degrees, roast the sesame seeds until golden. Put the salmon in a oven proof form, make sure to tuck in the thinner end under so you get them even (or the fish will get dry).
Salt the salmon and be generous with black pepper. Mix the hoisin sauce with the sesame oil, coat the salmon generously. Don’t let the good sauce go to waste, poor it in the botten of the form.
Cover the salmon with the sesame seeds and put it in the middle of the oven for about 20 minutes. The fish is done when you can poke it with a fork and it falls apart. Enjoy!
No Comments