Kola med lakritston
Cirka 40 stycken (500 gram kola)
Ingredienser
100 g smör eller margarin
1/2 dl kakao
2 dl vispgrädde
3 dl Mörkt Muscovadoråsocker
1 dl Ljus Sirap
2 msk Vaniljsocker
Blanda alla ingredienser i en kastrull med tjock botten och koka upp. Låt sjuda under omröring då och då till temperaturen är 125 grader. Enklast är att använda en hushållstermometer annars kan man testa att droppa lite av kolasmeten i ett glas kallt vatten, bildar den en rund halvmjuk kola så är den klar. Det tar ca 30-40 minuter innan den når rätt temperatur.
Häll ut kolasmeten i en bakplåtsförsedd form och låt stelna. Skär kolan i lagom stora bitar. Häll vaniljsocker i påse och häll i kolabitarna, skaka om. Voila, klara!
Måste dessvärre erkänna att jag är inte super förtjust i muscovado socker smaken, det är inte den lakritstonen jag tycker om men det är sånt man upptäcker när man är klar!
No Comments