Klassisk fin knäck
Ingredienser
3 msk smör / margarin
4 dl strösocker
4 dl ljus sirap
3-4 dl vispgrädde
100 g finhackad sötmandel (finns färdigt på påse i butik)
Knäckformar
Gör så här
Blanda alla ingredienserna utom mandeln i en tjockbottnad kastrull (tänk på att ta en stor kastrull, smeten växer rejält när den kokar).
Koka knäcken tills den är 120 grader, då blir den mjuk utan att vara seg – perfekt enligt mig. Självklart kan man låta den koka sig lite varmare om du föredrar seg eller hård knäck. Obs efter 125 grader blir det betong!
Tillsätt mandeln och häll upp smeten i knäckformar. Klicka med skedar i formar är lättast, tyckte jag. Ha gärna något papper under formarna för det är lätt det blir kladdigt..
Receptet räcker till ca 125 stycken, lånat från ICA förlagets Hemlagat godis 1972 års upplaga.
Hej Helen
Har du provat göra chokladknäck? Jag tycker personligen att det är mycket godare än vanlig knäck.
Nix men det kanske kan hinnas med! Kul med att testa på saker man aldrig gjort. Tack för tipset.
Kanske skulle man koka knäck med termometer ändå… Jag har altid kört utan men den blir snudd på för hård alltsom oftast. Är det en speciell sorts termometer eller funkar en vanlig stektermometer också?
Använder min vanliga kött/hushållstermometer och tycker det fungerar fint!