Kalles semlor
Min semla; vetebulle med mandelmassa och grädde, florsocker på locket
Kalles semla i varm mjölk
Mina släta vetebullar enligt Kalles recept
Ingredienser
- 150g smält smör
- 5 dl mjölk
- 50g färst jäst
- 1 dl socker
- 0,5 tsk salt
- 6 tsk kardemumma
- ca 16 dl vetemjöl
- 2 ägg
Fyllning för semlorna
- Mandelmassa
- Vispgrädde
- Florsocker
Gör så här
- Smält smöret, ta kastrullen av plattan och rör ner mjölken.
- Smula ner jästen i en bunke, häll ner den fingervarma vätskan och häll i kryddorna.
- Rör ner äggen och 10 dl mjöl, blanda och fortsätt fylla på med mjölet tills samt äggen. Börja med 12 dl vetemjöl och arbeta in i degen, fortsätt tills den känns fast och smidig.
- Lägg handduk över bunken och låt jäsa 40 minuter.
- Dela degen i ca 20 delar, forma runda släta bullar.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper under handduk och låt jäs i ytterligare 30 minuter.
- Pensla bullarna med uppvixpat ägg, sätt mitt i ugnen cirka 10 minuter (de ska ha fin gyllenbrun färg).
- Låt svalna under handduk.
- Vispa grädde, skär upp mandelmassa och dela en bulle. Lägg mandelmassan i botten och grädde ovanpå. Lägg på locket och pudra lite florsocker över och servera.
- Servera eventuellt i upphettad mjölk.
Smaklig måltid!
Det där med hetvägg har jag aldrig förstått mig på…. 😛
mums
Julia, det är för snåla människor som inte har råd med nya färska bullar 😉