Hasselbackspotatis
Ingredienser (4 portioner)
8 st (ca 600 g) jämnstora potatisar
2 msk smör / flytande margarin
0,5 tsk salt
0,5 dl ströbröd
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen, skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom.
Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Pensla eller klicka ut smör på varje potatis.
Ställ in mitt i ugnen, i 25 minuter. Ta ut formen och pensla eller klicka på ytterligare smör. Strö på salt och ströbröd. Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills de är mjuka.
Jag serverade våra potatisar med benfri kotlett som jag penslat med grillolja, samt salt och peppar.
Aldrig hört om hasselbackspotatis förr.. även fastän jag älskar matlagning… kanske nåt mer svenskt (än finskt) printade ut å ska testa!
Det är en gammal klassiker, lite festpotatias a’la 80-tal skulle jag tro. Var tvungen googla det och fick fram att det;
“uppfanns” på Hasselbacken på Djurgården på 1940-talet.
Hoppas det blir gott!!