Farmors fina kaffebröd

Farmors fina kaffebröd

175 grader ca 25 minuter

Ingredienser
12 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1,5 tsk kardemumma
1 ägg
2 dl grädde
100 gr smör
2 msk mald mandel
3 msk bakpulver

Gör så här
Blanda alla ingredienser i en skål förutom ägget och grädden som du vispar ihop separat och sedan rör ner i smeten. Sätt ugnen på 175 grader och arbeta sedan ihop degen snabbt.

Gör långa rullar på bakplåten med mellanrum, glöm inte att ha bakplåtspapper under rullarna. Receptet räcker till två plåtar så försök inte få plats med alla rullar i en omgång, bakpulvret får dem att jäsa.

Sätt plåten i lägre delen av ugnen (175 grader) ca 20-25 minuter, osäker på om de är klara gör ett litet stick prov. Torr sticka = färdigt

Ta ut ur ugnen och skär upp i lagom stora bitar före de kallnat helt.

Original inlägg med receptet från Farmor Ellens receptbok:
http://helenholmberg.se/2010/06/1-finare-kaffebrod-med-jastpulver/

Omdöme 5 av 5 Riktigt god liten kardemumma kaka/skorpa. Påminner lite om de man kan få på italienska matställen och caféer.

Var riktigt kul att ta itu med ett av min farmors gamla recept!! Det fattades en del information i receptet, så som tid och ugnstemperatur men när jag kände på degen chansade jag på att det skulle kunna vara samma som andra småkakor. Trodde faktiskt att ”fina kaffebröd” skulle innebära en mer vetelängdsliknande konsistens, men jag gillade dessa små skorpliknande småkakor.. Kommer helt klart bakas igen och är perfekta att ha i en liten burk väntande på gäster 😉

About

No Comments

Leave a Comment