Drömtårta

Efter att ha sett på 1 avsnitt av “Hela Sverige bakar” blev jag inspirerad och beslöt mig för att utmana mig själv här hemma, tyckte det såg väldigt omständigt ut när de stackars deltagarna bakade. Slapp dock ett tvteam i köket så det kanske underlättade, men mer lättlagad rulltårta/tårta/mjuk kaka får man nog leta efter! Receptet återfinnes i Sju Sorters Kakor.

Drömtårta en klassisk ruttårta från boken sju sorters kakor

Drömtårta en klassisk ruttårta från boken sju sorters kakor

Botten
3 ägg
1,5 dl strösocker
5 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Smörkräm
150 gram laktosfritt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
! äggula

Del 1
Vispa ägg och strösocker länge så det blir så där härligt ljust och luftigt. Sikta ner mjöl, kakao och bakpulver i smeten och vänd försiktigt ner. Bred sedan ut smeten i en långpanna (ca 30×40 cm) med papper i.

Grädda ca 5 minuter på 250 grader mitt i ugnen. Håll noga uppsikt över ugnen! Stjälp upp kakan direkt på fuktad handduk och dra försiktigt av hela pappret. Strö lite socker över och låt den sedan svalna.

Del 2
Medan bottnen kallnar rör du smöret och florsockret fluffigt. Tillsätt vaniljsocker och äggulan. Sedan brer du försiktigt ut krämen på bottnen och rulla ihopa hårt med hjälp av pappret.

Lägg skarven på tårtan neråt och ställ den kallt så krämen stelnar till, annars blir det svårt att skära upp.

Personligen tycker jat det blir för mycket smörkräm i relation till botten, så använd inte upp hela krämen om ni är kräsna 😉

About

No Comments

Leave a Comment