Helens laktosfria creme brulée

Helen Holmbergs laktosfria creme brulée

Jag tar mig faktiskt friheten att kalla det här för mitt recept eftersom jag experimenterat mig fram med mängden råvaror, för att hitta ett recept som har den perfekt gräddiga och krämiga konsistensen och inte alls känns “äggigt” i smaken.

Väldigt enkelt recept, fråga gärna om något är oklart (går självklart bra med vanlig mjölk och grädde, är det omständigt med vaniljstång kör på vaniljsocker/vaniljpulver). Och vad du än gör, sortera ut äggulorna en i taget så du inte råkar få med äggvita för då stelnar det inte i ugnen. På fotona är smeten för sex formar fördelade på sju portioner för att passa middagsgästerna.

Omdöme: en klockren 5 av 5

Äggulor och sockret vispat ljust och luftigt, Helen Holmbergs laktosfria creme brulée

Äggulor och sockret vispat ljust och luftigt.

Vaniljsockermjölksgräddblandningen hettas försiktigt upp, Helen Holmbergs laktosfria creme brulée

Vaniljsockermjölksgräddblandningen hettas försiktigt upp.

Smeten hälld i smorda formar och satte i långpanna med vatten som når halva formens höjd, Helen Holmbergs laktosfria crème brûlée

Smeten hälld i smorda formar och satte i långpanna med vatten som når halva formens höjd.

Färdig bakade och med sockret bränt med gasbrännare, redo för provsmakning! Helen Holmbergs laktosfria crème brûlée

Färdig bakade och med sockret bränt med gasbrännare, redo för provsmakning!

Helens laktosfria crème brûlée

Ingredienser, 6 portioner

6 st äggulor
3 dl laktosfri vispgrädde
3 dl laktosfri mellanmjölk
80 g socker
1 vaniljstång (alt 2 tsk vaniljsocker om du inte har tillgång till stång)

Spara till bränningen

3 msk farinsocker
1 msk strösocker

Gör så här

Sätt på ugnen på 180 grader. Börja med att blanda äggulorna och 2/3 av sockret i en bunke (stor nog att rymma all smet), vispa tills ägg och socker blir ljust och luftigt. Ta vaniljstången och dela den samt skrapa ur ordentligt. Blanda ner vaniljskrapet med resten av sockret i en kastrull, tillsätt mjölk och grädde och hetta upp (rör försiktigt så det inte bränner sig och sockret löser upp sig). Häll sedan försiktigt ner lite av gräddblandningen i äggsockret, vispa medan du försiktigt häller i den varma vaniljgräddmjölken.

Smöra sex formar, ställ dem i en långpanna med vatten halvvägs upp på formarnas höjd. Häll upp smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Eller tills de har stelnat, kan gå lite fortare/ta längre tid beroende på ugn och storlek på formarna. Ta ut formarna och låt dem kallna, tänk på att vattnet och formarna är varma så ta inte i dom med handen.

Ska du servera direkt?
Sätt ugnen på 250 grader grillvärme, strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.

Servera senare?
Ställ de bakade formarna på kylning, de kan utan problem stå över natten och gör sedan gratineringen enligt instruktionerna ovan.

Har gasbrännare?
Strö farinsocker och strösocker över formarna, bränn av med gasbrännaren försiktigt till sockret har smält helt. Ät snarast efter du bränt sockret, så du får den krispiga sockertäcket mot den ljuvligt mjuka krämen.

About

4 Comments

  • emma-isabella januari 1, 2013 at 22:13 Reply

    Ser ordagrant SKIT GOTT ut!!
    🙂

  • Helen Holmberg januari 1, 2013 at 22:21 Reply

    haha Tackar, det var sagolikt gott… Önskar det funnits mer av det 😉

  • Creme Brulee mars 4, 2014 at 23:43 Reply

    Roligt att höra att det funkar med laktosfritt. Då har man aldrig någon begränsning för att bjuda på brulee 😀

  • Maggie maj 24, 2014 at 14:01 Reply

    Tänkte prova denna i helgen men undrar lite över den här formuleringen…

    “Häll sedan försiktigt ner lite av gräddblandningen i äggsockret, vispa medan du försiktigt häller i den varma vaniljgräddmjölken.”

    Vilken gräddblandning?? All grädden häller jag väl i kastrullen?

    Vore tacksam om du kunde förklara lite till.

Lämna ett svar till emma-isabella Cancel Reply