Citronmakroner

Hade tänkt överaska med citronmakroner på kalaset i lördags men hade lite svårt få formen på makronerna fina, är bara inse att man ska inte baka maränger när man inte mår bra! Smaken var väldigt fräsch på makronerna och vaniljsmörkrämen rundade av helheten, påminde lite om citronkex med kräm. Fast lyxigare så klart, men inget slår vaniljmakronerna än.

Omdöme 3 av 5

Citronmakroner med vaniljsmörkräm

Citronmakroner

16 stycken

1,5 dl (100 gr) mald sötmandel
2,5 dl (150 gr) florsocker
3 äggvitor
0,5 dl (45 g) strösocker
Finrivet skal från ½ citron
Ev gul karamellfärg

Vaniljfyllning

4 msk (60 gr) rumsvarmt smör (osaltat)
0,5 tsk vanillinsocker
2,5 dl (150 gr) siktat florsocker

 

Lägg den malda sötmandeln och florsockret i en matberedare och kör i 15 sekunder. Sikta ner blandningen i en skål. Täck 2 bakplåtar med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna hårt i en stor skål tills mjuka toppar bildas. Vispa sedan gradvis i strösockret så att det blir en tjock och blank marängsmet. Blanda i citronskalet och karamellfärg tills smeten blir vackert gul.

Vänd ner mandelblandningen (en tredjedel i taget) i marängsmeten med en slickepott. När alla de torra ingredienserna har blandats i ordentligt fortsätter du att dela och vika blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens.

Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med ett 1 cm stort runt munstycke. Spritsa ut 32 små cirklar på bakplåtspappret (går att skeda upp smeten också).Knacka bakplåtarna mot underlaget så att eventuella luftbubblor försvinner.

Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Värm ugnen till 150 grader.

Grädda i 10-15 minuter. Låt svallna i 10 minuter (på plåten). Lossa försiktigt makronerna från bakplåtspappret och låt svalna helt.

Gör fyllningen genom att vispa smöret och vanillinsockret vitt och fluffigt i en skål. Vispa gradvis i florsockret tills konsistensen är slät och krämig. Lägg ihop två makroner med fyllning emellan.

 

About

No Comments

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: