Lyxig chokladmousse (lchf och laktosfri)

Sambons semester börjar på måndag så ville överaska han med lite extra igår, så det fick bli lagat en första efterrätt sen lchq/lchf introduktionen. Receptet och moussen får två tummar upp från både kink fia (mig) och sambon! Kommer bli en klassiker att återkomma till, receptet är en modifikation från vanlig mousse. Räcker till 2-6 portioner beroende på hur mycket man vill äta.

Sambon åt sin mousse med knappt tinad blåbär, gott om man vill ha lite sötma som bryter av chokladen. När man blivit mer “avsockrad” kan man välja choklad med högre kakaohalt, men vi är inte där än så 70% blev perfekt. Slår vilken pulvermix som 😉 Och nej jag fick inte i mig hela skålen, hälften står i kylen åt sambon imorgon, hans försvann på en kvart typ..

Lyxig laktosfri lchf chokladmousse

Ingredienser
100 gram mörk choklad (använde 70% Lindt)
2 äggulor
½ kryddmått Vaniljarom * (alt vaniljpulver men hittade inte det idag)
3,3 dl vispgrädde (Valio grädden är på denna mängd, går säkert fint med 3 dl)

Gör så här
Bryt ner chokladen i en skål och micra tills det är smält. Vispa grädden rejält fluffig, häll i vaniljaromen och äggulorna och vispa lite hårdare. Ta sedan ett par skedar gräddröra ner i chokladen och vänd runt så chokladen kyls ner, ta ett par skedar till när det är rört ut. Häll choklad-gräddblandningen ner i grädden och röra försiktigt ihop allt. Tycker personligen det är lättast med en “slick” att röra med så inte luften går ut, mer vänder runt smeten. När allt ser bra ut häll upp skålar/glas eller låt stå kvar i bunken och in i kylen för kylningen ca 30 minuter minst.

* 1 krm Vaniljarom motsvarar ca 1 tsk Vaniljsocker om du vill laga “vanlig” mousse.

About

1 Comment

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: