Chokladmakroner
Recept 2 från makroner boken, makroner på hjärnan – jo kanske.. Använde väldigt mörk choklad (86%) i mina för att få dom garanterat laktosfria men måste erkänna att det blev i ”bittraste” laget. Tyckte personligen att receptets chokladkrämsmängd blev för mycket och använde bara hälften, så halvera om ni tycker mina chokladmakroner på bilden ser lagom ut 😉
Omdöme 3 av 5, troligen 4 av 5 vid vanlig mörk choklad
16 stycken
1,75 dl mald sötmandel
ca 2,5 dl florsocker
2 msk kakao
2 extra stora äggvitor (3 normalstora använde jag)
0,5 dl strösocker
Fyllning (använde bara hälften)
100 g mörk choklad finhackad (använde 86% på gränsen till för bittert men garanterat laktosfri)
1,5 dl vispgrädde
Lägg den malda sötmandeln, florsockret och kakaon i en matberedare och kör i 15 sekunder. Sikta ner blandningen i en skål. Täck 2 bakplåtar med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna hårt i en stor skål tills mjuka toppar bildas.
Vispa sedan gradvis i strösockret så att det blir en tjock och blank marängsmet.
Vänd ner mandelblandningen (en tredjedel i taget) i marängsmeten med en slickepott. När alla de torra ingredienserna har blandats i ordentligt fortsätter du att dela och vika blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens.
Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med ett 1 cm stort runt munstycke (sked går lika bra). Sprittsa ut 32 små cirklar på baklåtspappret. Knacka bakplåtarna mot underlaget så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter. Värm ugnen till 150 grader.
Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna i 10 minuter (på plåten). Lossa försiktigt makronerna från bakplåtspappret och låt svalna helt.
Gör fyllningen genom att lägga chokladen i en värmetålig skål. Värm grädden i en kastrull tills den börjar sjuda. Häll den heta grädden över chokladen och rör om tills smeten är slät. Låt svalna i 15-20 minuter och rör om då och då tills fyllningen har tjocknat. Lägg ihop två makroner med fyllning emellan.
gu dem ser ju goda ut,men ja försöker unvika och ha mer än 64% choklad,för ja tycker de blir så bittert efter 70%.
Får bli 70% nästa gång, har inte så mycket val när man är laktoskänslig 😉
[…] Chokladmakroner […]