Chokladmakroner

Recept 2 från makroner boken, makroner på hjärnan – jo kanske.. Använde väldigt mörk choklad (86%) i mina för att få dom garanterat laktosfria men måste erkänna att det blev i ”bittraste” laget. Tyckte personligen att receptets chokladkrämsmängd blev för mycket och använde bara hälften, så halvera om ni tycker mina chokladmakroner på bilden ser lagom ut 😉

Omdöme 3 av 5, troligen 4 av 5 vid vanlig mörk choklad

Franska chokladmakroner

Franska chokladmakroner

16 stycken

1,75 dl mald sötmandel
ca 2,5 dl florsocker
2 msk kakao
2 extra stora äggvitor (3 normalstora använde jag)
0,5 dl strösocker

Fyllning (använde bara hälften)
100 g mörk choklad finhackad (använde 86% på gränsen till för bittert men garanterat laktosfri)
1,5 dl vispgrädde

Lägg den malda sötmandeln, florsockret och kakaon i en matberedare och kör i 15 sekunder. Sikta ner blandningen i en skål. Täck 2 bakplåtar med bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna hårt i en stor skål tills mjuka toppar bildas.
Vispa sedan gradvis i strösockret så att det blir en tjock och blank marängsmet.

Vänd ner mandelblandningen (en tredjedel i taget) i marängsmeten med en slickepott. När alla de torra ingredienserna har blandats i ordentligt fortsätter du att dela och vika blandningen tills marängsmeten är tjock och blank med lite seg konsistens.

Häll marängsmeten i en sprits- eller plastpåse försedd med ett 1 cm stort runt munstycke (sked går lika bra). Sprittsa ut 32 små cirklar på baklåtspappret. Knacka bakplåtarna mot underlaget så att eventuella luftbubblor försvinner. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter.  Värm ugnen till 150 grader.

Grädda i 10-15 minuter. Låt svalna i 10 minuter (på plåten). Lossa försiktigt makronerna från bakplåtspappret och låt svalna helt.

Gör fyllningen genom att lägga chokladen i en värmetålig skål. Värm grädden i en kastrull tills den börjar sjuda. Häll den heta grädden över chokladen och rör om tills smeten är slät. Låt svalna i 15-20 minuter och rör om då och då tills fyllningen har tjocknat. Lägg ihop två makroner med fyllning emellan.

About

3 Comments

 • simone mars 12, 2012 at 14:34 Reply

  gu dem ser ju goda ut,men ja försöker unvika och ha mer än 64% choklad,för ja tycker de blir så bittert efter 70%.

  • Helen mars 12, 2012 at 18:05 Reply

   Får bli 70% nästa gång, har inte så mycket val när man är laktoskänslig 😉

 • Uppdaterad och strukturerad receplista | Helen Holmberg september 12, 2012 at 10:08 Reply

  […] Chokladmakroner […]

Leave a Comment