Chokladcupcakes

Omdöme 4 av 5, extremt söta men goda. I boken rekomenderas färsk frukt som dekoration, tror det kan bli en 5 med det!

Receptkälla ”mina rosa cupcakes” (ny bakbok från bokrean, butikslänk). Improviserad dekorationer med Dr. Oetker strössel pärlor, spexade till det lite på ett par stycken och gjorde en cirkusinspirerad av glitterfärger och en med texten H <3 M. Majoriteten ser dock ut som fjärde fotot (bara glasyr och en vit pärla). Chokladglasyren räcker till fler än de 12 muffins som receptet är uträknat till, så vill man bara ha tunt lager kan man halvera glasyr receptet. Glasyrkrämen tjocknar lite när den kallnar, bra att veta om du tycker den känns för lös.

Mina dekorerade chokladcupcakes

Ingredienser muffins
75 g kakao
2½ dl kokande vatten
125 g smör, rumstempererat
275 g socker
2 ägg
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver

Ingredienser glasyr
1½ dl vispgrädde
4 msk florsocker, siktat
4 msk vatten
200 g mörk choklad

Gör så här
1. Ställ 12 silikonformar på en bakplåt eller placera 12 pappers eller folieformar i en muffinsplåt.

2. Lägg kakaon i en värmetålig skål och vispa ner det kokandet vattnet. Låt svalna.

3. Vispa eller rör ihop smöret och sockret i en annan bunke med en elvisp eller träsked. Smeten ska vara ljus och krämig. Tillsätt äggen, vispa väl mellan varje, och sikta sedan ner mjölet och kapulvret. Vänd försiktigt samman ingredienserna med en stor metallsked och tillsätt kakaoblandningen. Fördela smeten lika mellan formarna.

4. Grädda i den förvärmda ungen, 175 grader, i 25 minuter eller tills kakorna rest sig och precis känns fasta. Låt stå i plåten 10 minuter, flytta sedan över till ett galler för att svalna.

5. Lägg grädden, florsockret och vattnet i en kastrull och hetta upp utan att det kokar. Ta bort från värmen och rör ner chokladen. Låt svalna, rör om ofta tills chokladen är slät och glansig.

6. Ta bort formarna från kakorna och skeda lite av chokladglasyren över varje cupcake, låt det rinna ner lite längs sidorna.

About

2 Comments

  • ZtorZillen februari 25, 2012 at 18:50 Reply

    Åh, va gott det ser ut! vart har du köpt boken?

    • Helen Holmberg februari 25, 2012 at 19:26 Reply

      Boken kommer från Coop men finns även på Ica 🙂 Följde med 12 silikonformar också i fin presentask!

Leave a Comment