Bagels (torrjäst)

Godaste bullarna som finns! Propointsvärde per styck 5 om man gör 12 bagels på degen, annars dela 59 pp (totala värdet för alla) på antal du gör så blir det rätt.

Ingredienser

1 paket torrjäst
3 tsk farinsocker
1 msk salt
3,5 dl vatten (fingervarmt)
1 l mjöl
2 msk sirap

Gör så här

1. Blanda jästen med 1 tsk socker och varmt vatten. Låt stå tills blandningen börjar bubbla, ca 10 minuter. Blanda under tiden i en annan skål 2 tsk socker, hälften av mjölet och saltet. Rör ner jästblandningen och resten av mjölet.

2. Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord ca 5 minuter tills degen känns smidig och elastisk. Låt stå och jäsa ca 1 timme, skär den därefter i 5 cm stora bitar.

3. Forma varje degbit till en ca 2.5 cm tjock och 15 cm lång korv. Tryck ihop ändarna väl så att degkorven bildar en ring. Forma hela degen till bagels på samma sätt. Låt ringarna vila och jäsa något.

4. Koka upp en stor kastrull med vatten. Tillsätt sirap. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg varje bagel i vattnet och låt den koka ca 30 sekunder så att ytan blir seg och blank, vänd den därefter och koka även andra sidan tills degen sväller upp och formen blir stabil. Pudra ett bakplåtspapper med vetemjöl.

5. Lyft upp bagels ur kastrullen, låt dem rinna av och lägg dem därefter på bakplåtspapperet. Strö över någon form av frön, lök, vitlök eller grovt salt. Grädda ca 10-15 minuter tills de har fått fin färg, 12 stycken.

About

4 Comments

  • Helen augusti 17, 2010 at 05:09 Reply

    Tips till mig själv:
    Dela degen i bitar. Rulla varje bit till en liten boll. Låt vila ca 5 minuter under en bakduk. Platta till bullen lite och kör tummen rakt igenom. Gör ringen lite större genom att snurra bullen runt tummen eller långfingret. Hålet måste vara större nu än man vill ha efter gräddningen. När degen jäser kommer hålet att krympa.

    Lägg bröden på en plåt och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C.

    Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Lägg i bröden några stycken i taget. Koka dem 2 minuter på varje sida.

    Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och strö på önskad garnering. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt dem svalna utan bakduk på galler.

    Bröden bör ätas dagsfärska! De går bra att frysa.

  • Uppdaterad och strukturerad receplista | Helen Holmberg september 12, 2012 at 10:10 Reply

    […] Bagels […]

  • Deena mars 25, 2013 at 16:02 Reply

    Hej, kan man använda färsk jäst? Isàfall hur mànga gramm?
    Tack för en super bra hemsida!

    • Helen Holmberg mars 28, 2013 at 18:02 Reply

      Hej

      Ledsen för dröjsmålet men har varit bortrest, du kan ersätta färsk och torrjäst med varandra i alla recept. Det enda som skiljer är att torr jäst kräver lite varmare degvätska för att starta, så vid färsk jäst ha det lite svalare (ca 37 grader). Ett torrt paket jäst motsvarar ett färskt paket 🙂

      Lycka till med baket!!

      MvH Helen Holmberg

Leave a Comment