Äppeltartlett
Äppeltartlett
Räcker till 6 portioner
Deg
250 g vetemjöl
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
125 gram smör, skuren i små bitar
65 ml kallt vatten
Fyllning
4 små till medelstora äpplen
Socker och mald kanel (efter smak)
2 tsk citronsaft
Gör så här
Sikta mjöl, salt och socker tillsammans i stor skål. Tillsätt smöret i blandningen, häll även i vattnet i mjölblandningen. Arbeta ihop degen snabbt till en boll och lägg på kylning minst 30 minuter.
Kavla sedan ut cirklar i rätt storlek för formarna, jag delade degen efter antal formar och tryckte ut det i botten och på kanterna bara. Kyl i kylskåp i minst 30 minuter till.
Sätt på ugnen, 190 grader. Skiva sedan äpplen tunt , slänga i citronsaft, socker och kanel. Ordna äpplen prydligt ovanpå bottnen, börja lägg äpple bitarna mot ytterkanten och arbeta dig innåt. Strö extra socker och kanel till din smak.
Baka mitt i ugnen på 190 grader, ca 30 till 40 minuter.
Har man bråttom kan man hoppa över kylningen, det gjorde jag och det verkade bli gott ändå (jag åt inte själv).
Mums vilket gott recept du lagt ut! Måste testas.
Och du gjorde mig sugen på helt vanlig stekt falukorv med makaroner idag.
Helst med lite Heinz ketchup på…
Ha en mysig fredag!
Kram och pepp.
Sussie