Stinas klenor (klenäter)

Laktosfri deg till klenor, klenätter, Klenäter de godaste julkakorna som finns. Julens donuts friterade i kokosfett för bästa traditionella smaken. Lättbakat recept.
Laktosfri deg till klenor, klenätter, Klenäter de godaste julkakorna som finns. Julens donuts friterade i kokosfett för bästa traditionella smaken. Lättbakat recept.
Laktosfri deg till klenor, klenätter, Klenäter de godaste julkakorna som finns. Julens donuts friterade i kokosfett för bästa traditionella smaken. Lättbakat recept.
Laktosfri deg till klenor, klenätter, Klenäter de godaste julkakorna som finns. Julens donuts friterade i kokosfett för bästa traditionella smaken. Lättbakat recept.

Bakade klenäter hemma hos mamma tidigare i veckan, lite pyssligt men verkligen värt tidsinsatsen!  Receptet nedan räcker till ca 90 stycken.

Ingredienser
250 gr smör
3 dl socker
5 ägg

1 dl vispgrädde
1 tsk bakpulver
13 dl vetemjöl
Rivet skal av 2 citroner

Till dag 2;
2-3 paket kokosfett till fritering
2 dl vetemjöl till kavlingen

Gör så här 
Ta rumstempererat smör i kuber och 3 dl socker, röres (vispa med elvisp) till det är ljust och poröst. Blanda därefter ner ett ägg i taget under omrörning.
Ta grädden, 10 dl av vetemjöl och bakpulver samt citronskalet och blanda ner i smeten. Fortsätt arbeta in de sista 5 dl vetemjöl i smeten.

Täck över degen och låt den stå i kylskåpet cirka ett dygn.

Ta lagom del av degen och kavla ut den tunt, ca 2-3 mm.
Sporra (skär med kniv om du inte har sporre) ut 3 cm breda och 10 cm långa bitar, gör en skåra i mitten ca 2-3 cm lång på varje bit.
8. Trä in den ena snibben genom skåran så att degen blir vriden. Gör klart alla före nästa moment!

Värm kokosfettet i stadig kastrull med lock till (om olyckan skulle vara framme).
Lägg ner några klenäter åt gången.
Fritera cirka 1 minut på varje sida. Ta upp och låt dem rinna av på galler.

Kokosfettet kan sparas i kylskåp om man inte vill fritera alla på en gång.

About

No Comments

Leave a Comment