Söndag & måndag
Ingredienser se mitt (ja, mammas) slottstek recept. Före du börjar steka köttet skär upp löken, mät alla upp alla kryddor och helt enkelt ta fram allt du kommer att behöva. Matlagningen blir mycket bättre och mindre stressig då! Är du känslig för saltsmak, byt ner saltet till 1 msk.
1) Bryn oxsteken (1 kg) så den får fin färg (kort tid och hög temperatur) + ev ben i smör, tänk på
att ta en rejäl stekgryta så all vätska får plats.
Ner med lök, ansjovis och peppar & lagerblad och låt steka med någon minut före du häller på all vätska.
Sen salt (vänd köttet när du saltat), häll ättika och sirap över köttet.
Undvik ta djupa andetag över grytan när du hällt upp ättikan.. Det bränner i halsen!
Häll i all mjölk & grädde, på med locket och låt småputtra ca 1½ timme.
Ta upp köttet och låt det vila i folie medan du silar skyn ner i ny panna. Red av med 2-3 msk idealmjöl, låt koka ihop tills det tjocknar lite + buljongtärning. Smaka sedan av med socker, salt & peppar. Glöm inte soya för färg,
Skär upp köttet i så tunna skivor du bara kan och servera med delikatess potatis
+ några passande grönsaker. Sambon rekomenderar lingon & rödbetor!
Tada så har du den godaste middag du ätit, någonsin enligt mig klar 🙂
1 kg kött räcker till ca 4-5 rejäla portioner.
No Comments