Smulpaj på nytt sätt – översättning av Pionjärkvinnans recept

Vi kan väl för en stund låtsas att världen och livet är som den brukar vara? Solen skiner, det är sommar, pollenallergierna lever loppan, mammas jordgubbsland har levererat många litter av underbara solkyssta bär med massor av smak. 

Jag har lagat åtskilliga pajer i sommar åt maken som gladeligen äter dem alla för att rädda mig från min jordgubbsallergi. I torsdags fick jag en ny leverans av bär från mamma (Tack!), så tänkte att det vore roligt att prova något nytt i receptväg – det finns bara så många smulpajer man kan baka före man tröttnar. 

Så jag bläddrade runt lite på internet och hittade en video med Pioneer Woman där hon bakade en Blackberry cobbler (björnbärs smulpaj) och receptet såg lättlagat samt gott ut! Lite översättande av receptet gjordes och det blev så sagolikt gott att jag tänkte dela med mig av det åt er. Själva pajen blir ett mellanting på sockerkaka / mjuk pajdeg med bären överst, det har en perfekt sötma men vill man kan man servera vaniljglass / vaniljsås till. 

Jag har på känn att jag kommer prova det här receptet med fler sorters bär & frukter – föreställ er äpple och kanel i höst.. Om ni provbakar receptet lämna gärna en kommentar, vore kul att höra vad ni tycker. 

The Pioneer Woman’s Cobbler

Pionjärkvinnans smulpaj översatt av Helen J Holmberg

Ingredienser 

0,5 liter jordgubbar
60 gram smält smör
2,4 dl mjölk
2,4 dl socker 
2,4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Att strö över pajen:
0,6 dl socker
2 msk socker

Rekommenderad ugnsform
33 x 23 x 5 cm

Det här är ett väldigt lättlagat recept, börja med att förvärma ugnen till 175 grader (jag har ej varmluftsugn) och smält  smöret.

När smöret smält, stäng av värmen och vispa ner mjölken och sockret. Sikta försiktigt ner mjölet och bakpulvret i kastrullen, glöm inte saltet i slutet.

Smörade min ugnsform ordentligt (för tjockare kaka använd en mindre form och om du är rädd för att kakan ska fastna i botten använd en bit bakplåtspapper) och hällde smeten i formen.  Toppade med bären, jag hade olika storlekar på bären så jag skar ner mina i ungefär lika stora bitar men du kan stoppa i dom hela om du vill. 

Strö över 0,6 dl socker på toppen av kakan före du sätter in den i ugnen ca 50 minuter (175 grader). 

Ta ut kakan och strö över 2 msk socker till och grädda ytterligare 10 minuter. 

Sedan är det bara att mumsa iväg på den här ljuvligt goda jordgubbspajen!

About

No Comments

Leave a Comment