Silviakaka

Hade aldrig hört talas om Silviakakan före min sambo börja prata om den igår, lätt förklarat så är det en ljusversion på Mockarutor /kärleksmums. Båda är på en sockerkaksbotten med kräm och kokos, den ene smakar choklad och den andra vanilj. Recepten jag googlade fram var dock oense om hur krämen ska vara uppbyggd och båda versionerna är i underkant för att man ska lyckas täcka hela kakan (eller har jag ovanligt stor ugnsform?).   Dubbla krämen för att få fin täckning, det går utmärkt att utesluta citronen det gjorde jag (citrus allergi). Halvera botten receptet så får du lagom mängd för en 20 cm springform!

Silviakaka

 Till nästa gång kommer jag faktiskt hälla smeten i muffinformar, mindre kladdigt då 😉

Silviakaka

Självklart kunde jag inte motstå att provsmaka en liten bit, mums är betyget!

Recept för 1 Ugnsplåt eller ca 16 muffins

Kaksmet

4 Ägg
4 dl Strösocker
4 dl Vetemjöl
4 tsk Bakpulver
4 tsk Vaniljsocker
2 dl Vatten

Glasyr alt 1

100g Smör
1 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 Äggula
1 tsk pressad citronsaft
Kokosflingor

Glasyr alt 2

100 g smör
4-5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pressad citronsaft
1 äggula
Kokosflingor

Gör så här

Kaksmet: Vispa ägg och socker pösigt. Sikta i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt vattnet och rör smeten slät. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader, ca 25-30 min. Låt kakan svalna.

Glasyr: Smält smörey och rör i socker och vaniljsocker. Vispa försiktigt i  äggulan och bred genast ut den ljumna glasyren över kakan. Strö över kokosflingor.

About

1 Comment

Leave a Comment