Recept på Ris á la Malta cheesecake

Julaftons tomtegröt fick ta en ny skepnad i jul då jag nappade på makens länktips på en cheesecake baserad på Ris à la Malta. Justerade receptet i samråd med grötfantasten här hemma, originalet var med pepparkaksbotten och det lät för spretigt i smakerna. 

Receptet som jag utgick ifrån var lite otydligt så toppglasyren på min cheesecake fick en ljusrosa färg istället för den jul röda nyans den skulle haft och smakade lite svagare eftersom saften var utspädd – men det blev ändå en god julig cheesecake (tack och lov).

Helt klart en ny julfavorit hos oss som kan förberedas dagen före. Bjuder på min version av receptet nedan kanske lite tidigt ute inför nästa jul(?), men vaniljsmaken och saftsmaken med den goda kexbottnen går nog att äta så länge det är kallt och vintrigt utanför? Och vet ni vad, jag har snö utanför fönstret igen, 2021 börjar väldigt vitt. 

Ris Á La Malta Cheesecake

Recept för 20 cm form 
Ca 8-10 portioner

Botten
70 g smör, smält
140 g digestive kex, krossade

Blanda det smälta smöret och kexsmulorna, tryckt ut i botten på en 20cm springform. Ställ in i kylen och låt kallna. 

Fyllning
100 g naturell färskost
3 dl vispgrädde
200 g risgrynsgröt / ris á la Malta (finns många recept på nätet och även färdig gröt att köpa i butik)
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
4 gelatinblad

Rör ihop färskosten och gröten i en skål, vispa ihop 2,5 dl av grädden och florsockret lätt i en annan skål. Lägg gelatinbladen i en liten skål med kallt vatten. 

Värm upp 0,5 dl grädde i en kastrull på spisen (låt det inte koka), krama ur gelatinbladen och lägg ner den i grädden. Rör runt så gelatinet löser upp sig helt. Ta lite av gröt- och färskostblandningen och vänd ner lite i taget så det kyls ner. 

Rör försiktigt ihop allt, häll sedan blandningen över din nu kylda botten. Ställ sedan in i kylen och låt den stå där tills kakan är helt kall. 

Saftglaze

2 dl blandsaft (ej utblandad!)
2 st gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten, värm saften i kastrull (ska inte koka upp). Blanda sedan ner gelatinbladen i saften och låt blandningen svalna före den hälles över den kalla cheesecaken.

Och låt den stå i kylen tills det är nästan dags för servering!

Tips – före jag börjar fylla formen med cheesecaken klär jag formen med ett papper i botten och ett längs med kanten på formen, så att det lätt går att dela på cheesecaken från springformen. 

About

No Comments

Leave a Comment

%d bloggare gillar detta: