Recept på min dillstuvade potatis

Helen J Holmberg - den laktosfria & allergivänliga bloggen. Recept på laktosfri dillstuvad potatis

Jag har själv aldrig varit ett fan av stuvade makaroner eller potatis, men dillstuvad potatis luktar så otroligt gott att även jag skulle vilja provsmaka för det här luktar magiskt gott! 

Då och då lagar jag lunchlådor åt maken och en favorit hos honom är dillstuvad potatis som serveras med stekt isterbandkorv eller någon form av fisk.

Det är inget avancerat recept, det är helt enkelt en smaksatt béchamelsås. Och det går faktiskt fint att göra det här med kokt färskpotatis, jag har använt mig av Felix svensk färskpotatis (fryst) och det har blivit jättebra resultat. 

Klassisk dillstuvad potatis

Ingredienser
800-900 gram kokt potatis av fast sort 
2 msk vetemjöl
30 gram smör
4 dl mjölk
1 dl dill, finhackad (fryst går bra)
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar

ev. 1 krm lökpulver eller en klyfta färsk pressad vitlök

Tillagning

Koka potatisen, jag skär upp potatisen i lagom stora portionsbitar då kokar det fortare igenom (om jag inte använder djupfryst potatis då skär jag upp när den är kokt). Beroende på storlek på potatis kan det ta allt mellan 20-30 minuter så glöm inte bort potatisen då blir det dillstuvat potatis smul.

Medan du kokar potatisen passar det bra att påbörja  béchamelsåsen, smält smöret i en panna med höga kanter. När smöret smält rör ner mjölet, kom ihåg ha inte för bråttom nu du ska fräsa mjölet i smöret (ingen tycker om en sås som smakar mjöl). Tillsätt sedan under konstant omrörning  små mängder mjölk i omgångar, du vill att det ska tjockna till före du matar i med mer mjölk. När all mjölk är i låter du nlandningen småkoka några minuter under omrörning på svag värme. 

Nu tillsätter du potatisen, dillen, salt,  vitpeppar, ev lökpulver/vitlök och smakar av. ibland kan det behövas lite mer av någon krydda eller lite socker. Vänd potatisen runt i såsen ordentligt och servera med valfritt tillbehör. 

About

No Comments

Leave a Comment