Recept på laktosfri ”nacho cheese style” dipp

Laktosfri ostdipp, nachodipp till text mex mat och tortilla chips
Santa Maria DIP Nacho Cheese style - laga egen laktosfri ostdipp utan tillsatser

Vi har de senaste dagarna ätit svensk-mexikansk inspirerad mat till middag (självklart anpassade efter mina allergier), ljuvligt goda kycklingenchiladas gratinerade i ugnen så tortillabröden blev lite krispiga och igår lagade vi nacho chips i ugnen med kycklingresterna ovanpå. Båda är rätter jag inte lagat på väldigt länge, så det smakade extra gott. 

Var lite av ett impulsbeslut att laga nacho chips så vi hade faktiskt inga hemma på lager, stackars maken fick gå iväg i vinterkylan till närbutiken själv. Och jag inte riktigt hur han tänkte när han var iväg men han köpte ingredienser för min hemgjorda laktosfria krämiga ostdipp och så köpte han en färdig burk Santa Maria dip Nacho Cheese style. Jag vet han älskar ost så jag tänkte inte säga så mycket om att jag tyckte att det kändes lite onödigt. 

Jag försöker i så stor utsträckning som möjligt avstå laktos och allt som jag är allergisk emot i ett försök att må lite bättre, min stackars mage, hud och astma får utstå mycket ändå. Så att hoppa över att laga egen ostdipp var inget alternativ, plus att den färdigköpte innehöll bara 4% ost (min 35%), laktos och en del e-ämnen som jag är allergisk emot. Dessutom är det här busenkelt att göra själv!

Jag använde mig av vanlig prästost från skånemejerier och även deras laktosfria creme fraiche, tror man kan byta ost till cheddar etc för olika karaktär på ostdippen. 

Och vet ni vad? Efter en sked av den köpta färdiga ostdippen så konstaterade maken att min var mycket godare och satte bort burken. Så sjukt tillfredställande känsla, hemlagat blir oftast bäst! 😀 

Ps. Dippbilden är de sorgliga små resterna som blev över efter vår middag, så ingen tror att det bara blir SÅ lite ost dipp.. Får uppdatera med bättre bild för bloggen vid nästa tillagningstillfälle. 

Laktosfri ostdipp

”Nacho Cheese Style”

Laktosfri ostdipp, nachodipp till text mex mat och tortilla chips

Ingredienser

200 gram creme fraiche
70 gram ost

 

Riv/ skär ner osten i små bitar så det smälter snabbare och smidigare. Blanda osten och creme fraichen i en kastrull, värm på men låt inte blandningen koka upp. 

Tänk på att röra om och ha koll på kastrullen så att det inte bränner fast i botten. Vid servering ringlar jag ostdippen över våra varma nacho chips, men den är god att låta kallna så att den tjocknar och blir mer kräm – dipp än ostsås. 

Ät njut och utforska olika ostsorter, kanske addera någon krydda?

About

1 Comment

Leave a Comment