Recept på Hoagies – det perfekta subway brödet

När jag påbörjade det här receptinlägget hade jag för första gången bakat det här brödrecept på Hoagies, det var i slutet på juli förra året och jag var helt såld på hur gott resultatet blev. 

Jag har åtskilliga gånger tidigare försökt återskapa de goda mackorna* från subways, men det har aldrig blivit riktigt rätt oavsett om jag bakat baguetter själva eller köpt färdiga från butik. Det har fattats något och nu – nu har jag hittat det perfekta baguette brödet. 

Det var lite av en slump jag såg receptet på en youtube kanal jag precis hade börjat följa (Ethan Chlebowski), det lät och såg så gott ut och nu är vi här! Det är dags att dela med mig av det här underbart goda brödreceptet, personligen tyckte jag receptet han hade skrivit ner var super rörigt så jag har tagit mig friheten att beräkna om till svenska mått och byta honung mot sirap då honung inte är bra för pollenallergiker (bättre ”safe than sorry”). 

Bäst av allt –  det här brödet är lika gott dag 2 och 3 som dag ett!

Philadelphia Hoagie

Ethan Chlebowski’s recept fritt översatt av Helen J Holmberg

Total jästid: 130-145 minuter

Ingredienser (3 bröd x 230 g/ styck)

260 g mjölk
6-7 g torrjäst (25 g färsk jäst)
400 g vetemjöl
10 g ljus sirap
20 g Olivolja
8 g Salt

Pensling: 1 äggvita + 1 tsk vatten

Topping: mjöl, oregano & parmesan

Gör så här
Värm mjölk till 42-43 grader, tillsätt torrjäst och rör ihop. Använder du färsk jäst ska mjölken vara fingervarm (37 grader). Låt blandningen stå 3-5 minuter tills ljust skum bildas på ytan och du ser bubblor.

Undertiden sikta ner mjölet i en stor mixerskål tillsammans med olivolja, sirap och salt. När jästblandningen bubblat upp lite och du vet att jästen lever kan du tillsätta den till mixerskålen. Rör ihop och arbeta degen intensivt i två minuter, arbeta så hela skålen är ren från mjöl etc. Täck med plast och låt vila ca 15 minuter.

Efter 15 minuters vila är det lättare att knåda dagen ordentligt, arbeta degen ca 8-10 minuter för hand eller med maskin, jag föredrar maskin. För att se om degen är klar för jäsning gör jag alltid ett glutentest, tar en liten bit deg och drar ut den så tunt jag bara kan med fingrarna och den inte går sönder är den färdig bearbetad. Du vill ha degen mjuk, smidig och klibbfri. 

Täck mixerskålen med plastfolie och låt degen jäsa till dubbelstorlek, det bör ta runt 45-60 minuter. 

Ta upp degen ur skålen, slå luften ur degen och dela sedan upp degen i 3 lika stora delar (min brödplåt har 3 fack). Platta ut delen till en avlång platta, rulla sedan ihop den och knip ihop skarven med fingertopparna och lägg den sidan nedåt. Låt bröden jäsa under plastfolie tills de dubblat i storlek, beräkna ca 70 minuter. 

När det är 15 minuter kvar av jästiden förvärm ugnen, jag brukar alltid sätta min värme lite högre än recept anger för det går ut lite värme när man öppnar ugnen. 

Före gräddning skär du ett långt snitt i 45 graders vinkel i alla bröden, så att bröden kan jäsa upp utan att spricka. Blanda äggvita och vatten, pensla sedan ovansidan av bröden (du vill inte råka trycka ut luften). 

Nu kan du dekorera bröden med mjöl/ majsmjöl/ frö/ ost/ valfria kryddor, jag tycker om oregano och parmesan så det är vad jag använder (det luktar magiskt gott vid gräddning). 

Bröden gräddas sedan mitt i ugnen, släng 4-5 isbitar i en ugnssäker form i botten av ugnen för att skapa ånga (ånga = godare yta på brödet). Grädda sedan bröden ca 10-20 minuter, det beror helt på ugn och storlek på bröd (om du har en ojämn ugnsvärme rotera plåten halvvägs igenom tiden). Jag brukar kontrollmäta när bröden fått en fin färg, innertemperatur ska vara 92 grader. 

Sedan låter jag bröden kallna på galler. Förvara i plastpåse, bröden håller 3-4 dagar i plastpåse och de går jättebra att frysa in.

Jag tycker om att fylla mina ”subs” med hemmagjorda köttbullar, ett tunt lager bbq sås, ost och gurka. En god skinka är gott i också om man inte har/är sugen på köttbullar, självklart kan du ha precis vad som helst i bröden! 

Gratinerar bröden i ugnen några minuter på ca 175 grader, tills osten smällt sedan är det bara att avnjuta en hemlagad sub/ ubåtsmacka som slår subway med hästlängder!

About

No Comments

Leave a Comment