Recept på ett laktosfritt tunnbröd utan jästid

Helen J Holmberg - den laktosfria & allergivänliga bloggen. Recept på världens godaste och mest lättbakade tunnbröd utan laktos

– Åh, skit inget att äta till frukost!!!
Jag är nog inte ensam om att upptäcka det när man kommer upp på morgonen, så här kommer ett recept jag improviserat ihop. Och ja, det är tredje gången jag provat att baka ett nytt tunnbrödsrecept.. 

Men mest för att jag inte hade ingredienserna hemma för de två tidigare recepten jag bakat, att det dessutom bara blir en skitig kastrull och slev gör det ännu bättre. Vem gillar att få mycket disk efter bak? Inte jag åtminstone, speciellt inte med min lilla bänkdiskmaskin som fylls väldigt snabbt vid köksstök.

Och någon gång i framtiden ska jag prova baka tunnbröd/hönökaka med jäst men charmen med det här tunnbrödet är just att slippa långa jästider, inga avancerade ingredienser hemma för det går att utesluta både brödkrydda och rågsikt (ta bara vanligt mjöl). 

Kryddat tunnbröd

Ger ca 8-10 styck tunnbröd på ca 10 cm diameter

2 dl mjölk (200 gram)
50 gram smör
3 krm brödkrydda (anis & fänkål)
3 krm salt
2 tsk bakpulver
3,5 dl mjöl (ca 210 gram)
1 dl rågsikt (ca 60 gram)

Smält smöret och tillsätt mjölken, tänk på att ta en kastrull stor nog för hela smeten.
Tillsätt kryddorna och saltet, jag använde ICA’s färdiga brödkrydda (den innehåller inte kummin).

Rör ner mjölet, rågsikten och bakpulvret, blanda ihop degen snabbt.
Dela upp i ca 8-10 lika stora delar, kavla ut ca 5 mm tjocka brödkakor. 
Bröden steks sedan i en varm stekpanna/gjutjärnspanna ca 4 minuter på varje sida. 

Bröden ska inte stekas i smör utan bara stekas i en torr varm panna, medan jag stekte klart resterande la jag bröden i en bakduk så det höll sig varma. 
Och sedan serverade jag de ljumna så smöret smälte, så gott! Och försvann fort gjorde de.. 

About

No Comments

Leave a Comment