Recept: Mandelmaräng tårta

En enkel glutenfri mandelmaräng tårta fick det bli som avslutning på vår ej traditionella påskmiddag igår. Enligt familjen jättegod och på makens förfrågan blir det en repris på midsommar afton!

Och systerdottern åt två bitar, då vet man det är bra saker 😉 Funkar så klart med andra bär och annan sylt, mandelmjöl kan bytas mot finmalda hasselnötter. Om ni provar så skriv gärna en kommentar om vad ni tyckte.

Improviserad påsktårta

Mandelmaräng tårta

Ingredienser marängbotten, 1 plåt

6 st äggvitor
2,1 dl socker
72 g mandelmjöl
0,6 dl majsstärkelse (maizena)

Ingredienser fyllning

ca 1 dl Ekologisk jordgubbssylt
3 dl vispgrädde
3 dl vaniljkräm, går bra att fuska med marsankräm också

Topping

250 gram färska jordgubbar
Anthon Berg ägg (äggen kan uteslutas 😉 )

 

Så här gjorde jag

Förvärm ugnen till 175 grader.

Vispa alla äggvitorna med 2 msk av sockret, vispa tills de börjar bli maräng sedan addera 1 msk i taget (tips använd hushållsmaskin så du slipper hålla i vispen).

Blanda mandelmjöl och majsstärkelsen, vänd försiktigt ner det i din maräng smet. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda i botten på ugnen cirka 15 minuter. Låt svalna.

Medan bottnen svalnar vispar du grädden och tar fram din vaniljrkäm, blanda sedan ihop grädden och krämen – vänd med slickepott så du inte förlorar all luft.

När bottnen är sval dela den i två halvor, lägg den ruffiga sidan ned och bred jordgubbssylt på den släta. Ovanpå sylten brer du ut vaniljgrädden i ett tjockt laget. Lägg på bottnen som är över så du får jämna sidan upp. Bred på rejält med vaniljgrädde och dekorera med jordgubbar och äggen.

About

No Comments

Leave a Comment