Pepparkakor
Fick en idé igår om att jag/vi skulle baka ett pepparkakshus, blev inspirerad av bror & brorsbarnen som bakade ett i helgen. Dock så känns det lite tråkigt göra ett standardhus med färdiga delar (ja, jag älskar att krångla till det för mig!), så gjort egen deg idag och imorgon ska det bakas hus och pepparkaks Hello Kittys kakor. Har inte provsmakat receptet, men ni får ett omdöme imorgon!
Laktosfritt smör, sirap och strösocker som smälts ihop. Luktade kola och ljuvligt..
Julkryddorna fram!
Och så här tjusig blev min laktosfria pepparkaksdeg, som nu vilar i kylen.
Trodde det skulle vara jobbigt göra pepparkaksdeg, tji fick jag!
Pepparkakor
150-200 st. Tid 1 dygn. Ett klassiskt recept på goda pepparkakor. Baka pepparkakor tillsammans med någon så blir det extra trevligt!
Ingredienser
200 g Laktosfritt Smör
1 ½ dl mörk sirap
3 dl strösocker
1 ½ dl vispgrädde
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
½ msk malen kryddnejlika
½ msk malen kardemumma
1 msk bikarbonat / alt. 2 msk bakpulver
10-11 dl vetemjöl
Gör så här
Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin, tillsätt grädde och kryddor och rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös.
Låt den vila i kyl ca ett dygn.
Ta fram degen 1 tim innan utbakning. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och tag ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av i ugnen ca 5 min. Låt kakorna svalna på plåten.
Receptet kommer från arla.se ( pepparkaksdeg )
Ååååhhh mums!
Du skickar några på posten va? 😉