Recept Paul Hollywood ljust bröd

Minns inte riktigt när en av mina bloggläsare kommenterade på bloggen och frågade om jag kände till Paul Hollywood, jag hade aldrig hört talas om Paul – då. Sedan har jag tittat på xx youtube klipp med brödbak av olika slag.

Jag fastnade för ett ljust bröd, lagom oavancerat och det blev fantastiskt god smak och skorpan – bästa någonsin. Som jag nämnt tidigare så hade inget glutenrikt mjöl utan bara vanligt enkelt vetemjöl och det gick bra ändå. Men inom kort när jag ska baka igen, så har jag köpt hem Manitoba Cream som är ett “fin mjöl” och tror de ska provas i veckan som kommer (utlovar bilder från nästa bak).

Original receptet som jag har översatt och bakat efter finns att läsa här Paul Hollywood ljust bröd. Brödet går att baka i bakmaskin, du fortsätter då från stegen efter första jäsningen bara. Berätta gärna om ni provbakar vad ni tyckte och det går så klart att knåda som ni brukar göra!

Paul Hollywood bröd recept

Paul Hollywood ljust bröd

Ingredienser

500 gram gluten rikt vetemjöl + lite extra mjöl för ytan
40 gram mjukt smör
12 gram torrjäst (en påse)
2 tsk salt
ca 3 dl finger varmt vatten (ca 37 grader)
1 tsk olivolja + lite till knådning & jäsning

Så här gjorde jag

Lägg smöret och mjölet i en stor skål, häll jästen på ena sidan av skålen och saltet på den andra (annars dödar du jästen). Rör ihop alla ingredienserna med en sked.

Tillsätt hälften av vattnet och rör ihop med hjälp av dina fingrar, fortsätt tillsätta lite vatten i taget. Blanda degen tills skålen är ren från ingredienser. Beroende på mjölet kan du behöva använda allt vattnet och lite till, eller mindre. Du vill få en deg som är väl blandad och mjuk, men inte kladdig.

När du format degen rund, tar du oljan och häller på en ren arbetsyta (olja istället för mjöl gör att degen behåller sin konsistens).

Vik ena änden av degen mot mitten, vänd sedan degen 45 grader och upprepa. Gör så flera gånger för att få degen lätt oljad. Knåda sedan degen ordentligt med händerna, dra ut och vik ihop, vänd 90 grader och upprepa. När man knådar degen så, drar man ut gluten i brödet och får degen mer elastisk. Upprepa i 4-5 minuter tills degen är smidig och elastisk.

Gör rent din skål och häll lite olja i den, lägg sedan ner degen för jäsning. Täck med en ren bakduk eoch låt jäsa tills degen är dubbelt så stor (ca 1 timme).

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. När degen är dubbelt så stor ta den ur skålen, degen bör vara glansig och fjädra tillbaka när du trycker ner ett finger i den.

Lägg degen på lätt mjölat bakbord och tryck ut all luft ur degen hårdhänt genom att knåda den. Rulla ihop degen, vänd den sidan 45 grader och rulla ihop igen. Upprepa ett par gånger. Forma försiktigt degen till en avlång bröd form, skarven på brödet ska vara under mot plåten.

Låt brödet jäsa på bakplåtspappert, lägg en bakhanduk över och låt jäsa cirka en timme, till dubbel storlek.

Förvärm ugnen på 220 grader, sätt in en oöm ugnsform i botten på ugnen.

När brödet har jäst sin andra gång strö lite mjöl över brödet och gnid in det försiktigt. Använd en stor skarp kniv och skär ca 1 cm djupa diamantformade mönster på brödet (se mitt bröd ovan).

Sätt brödet i mitten på ugnen, häll kallt vatten i den tomma ugnsformen precis före du stänger ugnsluckan. Vattnet skapar ånga som hjälper till att ge brödet dess finna skorpa.

Grädda brödet i cirka 30 minuter, brödet är färdigt när det har rest sig och blivit gyllene. För att veta om brödet är klart kan du slå försiktigt på brödets undersida, låter det ihåligt är brödet klart. Själv tycker jag det är lättare att mäta med en termometer, ljusa matbröd ska ha innertemp 98 grader för att vara klara.

About

No Comments

Leave a Comment