Mitt recept på Sloppy Joe’s

Helen J Holmberg - den laktosfria & allergivänliga bloggen. Recept på laktosfri amerikans Sloppy Joe

Igår skulle jag laga min tolkning på Sloppy Joe’s men jag kunde inte hitta receptet på bloggen, så snopet.  Som tur var hade jag sparat ner detaljerna i en listan på min google keep sida, google keep är bra till mycket.. Inköpslistor, ej bloggade recept, blandade kom ihåg saker som bara hamnar där. 

Men i alla fall så för drygt ett år sedan upptäckte jag en amerikans maträtt kallad Sloppy Joe’s en macka med en färsröra smaksattav tomat & bbq smak. Det var under ett discordsamtal med några amerikanska vänner som jag fick höra om den här mackan, jag letade runt lite på nätet men hittade inte kryddmixerna de använde när de lagar rätten. Så det fick bli att göra det från grunden, jag har justerat receptet för att passa mina smaklökar så det är en väldigt mild bas version som ni lätt kan göra till er egna. 

Vi brukar äta de i hamburgerbröd med vad som faller oss på, ibland nachos eller rostad lök för lite crunch, alltid ost (godast om osten har hunnit smälta) och sedan kan man fylla på med valfria rot & grönsaker som man tycker passar i. Som sagt en väldigt enkel rätt att variera och anpassa. 

ps. Passar väldigt bra som pizzatopping med..

Sloppy Joe’s recept

I fri tolkning  & översättning av mig Helen J Holmberg

Ingredienser

400-500 gram färs
1 buljongtärning
1-2 gul lök, finhackad
1-2 vitlöksklyftor, pressade
80 gram ketchup
40 gram valfri bbq sås
1 dl vatten
10 gram rörsocker
Svartpeppar

Gör så här

Fräs löken först, du vill få den mjuk och transparant utan att ge den färg. När löken nått denna status lägg den i en skål och bryn sedan färsen. 

Jag brukar vänta med att krydda färsen till jag skopat ut majoriteten av fettet från köttet, sedan river jag svartpeppar över köttet och slutligen tillsätter jag vitlöken & löken som får gotta ihop sig några minuter. 

I sista steget tillsätter jag ketchup, barbecuesås (jag föredrar Santa Marias BBQ Sauce Original som är både söt och mild), buljongtärning och vatten samt rörsockret. 

Blandar allt väl och sedan låter jag det stå och småputtra cirka 15 minuter före servering. 

Smaka av och tillsätt ev salt eller något annat om du inte är helt nöjd med smakerna. 

About

No Comments

Leave a Comment