Min julklapp till mig själv en ny köksmaskin

Min julklapp till mig själv en Multikokare från Russell Hobbs Cook@Home serie - Helen J Holmberg provar köksmaskin

Desto äldre man blir, desto svårare blir det att komma på saker man önskar sig. Eller det finns många saker jag vill ha – men jag behöver inte dom och då hamnar de inte på någon form av önskelista hos mig (så jag glömmer bort dom och önskar inte mig dom aktivt längre). 

Julen som gick fick jag lite pengar istället för julklappar – för att köpa något ”onödigt” till mig själv. Jag satt egentligen och tittade på recensioner för en riskokare på youtube när någon recenserade en multicooker. Mitt intresse fångades direkt, inte nog med att den skulle kunna koka ris, den kunde ångkoka, göra långkok, koka soppa, baka bröd och kakor, steka mat, många olika förinställda program etc. 

Det lät för bra för att vara sant, hur kunde jag inte till att det här ens fanns? Jag har avskytt mina slowcookers för de är tunga, går inte få stekyta på maten jag vill långkoka och jobbiga att diska etc. Och så finns det en maskin som klarar allt och även en del saker jag inte behöver klara med en köksmaskin.. 

Så den hamnade på behöver – vill ha listan och efter några googlingar trillade jag in på amazon (amazon är livsfarligt). 

Min julklapp till mig själv en Multikokare från Russell Hobbs Cook@Home serie - Helen J Holmberg provar köksmaskin

Kvällen jag hittade så hade Amazon en del på maskinen, på Russell Hobbs multicooker för endast 700 kronor. Endast ett par hundra kronor mer än vad en liten riskokare skulle kosta mig och riskokare behövde jag. Sedan jag slutat äta potatis har min ris och pasta konsumtion gått upp rejält.  

Det går självklart bra att koka ris men jag/vi lyckas aldrig riktigt få till det så perfekt som när man äter ute och min vän Andy har berättat om hur nöjd både han och hand bror Luke är med sina riskokare så jag ville verkligen ha en. Plus det skulle göra matlagningen mindre stressfri, kunna fokusera på till exempel göra sås och inte bränna den medan maskinen sköter riset helt och hållet till perfektion. 

Min amazonbeställning kom två dagar efter och lämnades utanför min dörr. Lyxigt värre och helt gratis med hemleverans till dörren när man har amazon prime abonnemang (kostar 59 kr/månad och då ingår gaming & streamingtjänster), lustigt det där att amazon prime kostar mindre än att få något hemlevererat till sig en gång. 

 

Provlagat kyckling korma och köttfärssås i min Multikokare Russell Hobbs Cook@Home - Helen J Holmberg matbloggare
Provat laga olika sorters ris i min Multikokare Russell Hobbs Cook@Home - Helen J Holmberg matbloggare

Med maskinen kom en non-stick skål, största pluset för mig för den är lätt att diska för hand tack vare ytan och på grund av materialet väger den inte mycket. Det kom två redskap till en sås- soppslev och en ris- stekslev samt en insats för att ånga grönsaker eller vad man nu önskar, samt en tjock manual & receptbok på många språk. 

Redan några dagar senare invigdes maskinen (jag hade hög feber och hosta när maskinen kom så orkade inte provlaga något då) med att laga kyckling korma. Det hade aldrig fungerat att försöka göra i gamla slowcookern, jag satte maskinen i ång-läget och sedan kunde jag bryna löken och sedan få kycklingen genomstekt, såsen att tjockna till före jag slog över i slowcooker läge tills det var dags för middag. Så imponerad! Dagen efter provade jag att koka jasminris i och det blev det bästa ris jag någonsin serverat hemlagat, perfektion. 

Sedan provade jag koka vanligt långt kornigt ris till en grillad kyckling jag lagade till middag, också super bra. Eftersom jag/vi lagar så små mängder ris (endast 2 personer) så brukar dock riset vara klart 5 minuter före timern är klar med nedräkningen men det har vi lärt oss snabbt. Har brynt färs och gjort slow cooked köttfärssås, brynt och långt kokt ytterfilé i BBQ sås, kokt sötpotatis, etc. 

De funktioner som jag inte har provat än är; ångkokning (lite sugen på att prova göra egna dumplings), yoghurt, baka, eller fisk. Men av de jag provat så är alla resultat över förväntan, maskinen blir inte brännhet utanpå som en traditionell slow-cooker vilket är bra för mig som är lite snurrig av mig och glömmer ibland. Maskinen i sig väger inte speciellt mycket och alla tillbehör kan förvaras i maskinen när den inte används. Kondensen som bildas har ett fack det rinner ner i när man öppnar locket, så det rinner inte ner vätska överallt. 

Jag är supernöjd, den är inte ful och passar in i mitt kök, med tanke på vad jag betalade så är den väldigt prisvärd då den ersätter åtskilliga maskiner i köket, svårt uttala mig om kvalitén än eftersom jag haft den mindre än en månad. Manualen är ganska lätt att läsa och förstå och det finns recept för basfunktionerna om man inte riktigt vet vad man ska göra. 

Ska bli kul att utforska mer recept och funktioner med maskinen, min lilla behändiga kökshjälp som maken efter första riskoket och kyckling korman älskar. Det smakar så mycket bättre när mat fått koka lite längre och allt blir så mycket mörare att äta också. 

Fakta & teknisk information

Tillverkare Russell Hobbs (länk)
Modellnamn: Cook@Home Multi Cooker
Inköpspris 699,19 kr (ca 1000kr nu)
Amazonlänk (ingen annonslänk)

  • 5L kapacitet
  • 900W
  • Stor LED display med en 24 h programerbar timer
  • Enkel att rengöra med non-stick behandlad gryta
  • 11 program (Ris, Slow Cook, Gryta/Stuvning, Kött, Fisk, Soppa, Ångkokning, Yoghurt, Gröt, Bakning)
  • Uppvärmningsfunktion
  • Lock med kondensskydd
  • Rostfritt stål
About

No Comments

Leave a Comment