Min amerikanskinspirerade Loviska chili

Helen J Holmbert chili recept med amerikansk känsla

Jag älskar att prata mat med mina vänner, även mina nyfunna spelvänner ifrån USA har fått lära sig detta. Under ett av mina matsamtal med Loviska (hans spelkaraktär heter så i World of Warcraft) diskuterade vi Chili – chiligrytor. Mina erfarenheter av chili är verkligen noll, var noll. Så när jag fick ett familjerecept av Loviska på hans Chili, väcktes min nyfikenhet inte så mycket för min skull som för min makes skull. Han älskar chili.

Efter en del letande efter ingredienserna och efter några veckor av dem boende i skafferiet så tog jag modet till mig och gav receptet ett försök. Eftersom jag inte kunde hitta alla originalingredienserna så improviserade jag lite i receptet, stunder jag är tacksam för mina ypperliga smaklökar!

Resultatet – en nybliven favoriträtt hos maken, han har pratat nästan nonstop om den sista dygnet. Och ätit på tok för mycket chili..
Vid nästa tillfälle ska jag addera kidneybönor, valde att hoppa över det denna gången.

 

Loviska chili

Ingredienser

500 gram blandfärs
2 gula lökar
2 msk Santa Maria vitlökspasta (går självklart att ersätta med färsk vitlök)
2 msk Heinz chilisås
1 burk Heinz tomatsoppa
1 burk Heinz Sweet Chili Beans
1 burk stora vita bönor
Svartpeppar
Salt
2-3 dl vatten

 

Som jag skrev tidigare improviserade jag, men jag ska försöka förklara vad jag gjorde kortfattat;
löken skar jag upp i ganska små bitar och stekte i lite smör, när löken var genomstekt (transparent) tillförde jag färsen i omgångar. Tar man all färs på en gång blir det gärna kokt istället för stekt och då missar man den goda köttsmaken.

När allt kött såg genomstekt ut kryddade jag med lite svartpeppar, salt, köttbuljongtärning åkte i och vitlökspastan. Sedan tillsatte jag tomatsoppan, vätskan från chili bönorna, chilisås och 2-3 dl vatten.

Lät grytan stå och puttra på spisen en halvtimme, smakade av och sedan hällde jag i bönorna och lät det stå på låg värme på spisen och puttra. Totalt stod chilin på spisen 1,5 timme, jag vet inte alls om längden det småkokar spelar någon roll eller inte men det är bara att provsmaka tidigare.

Jag lät det stå på spisen så länge för att maten skulle vara varm när maken kom hem. Och undrar ni vad man äter till chili? Vi provade ett mexikanskt kryddat ris från Uncle Bens & nachos, super gott tillsammans. I framtiden blir det nog både i tacho shells med lite ost på och in i ugnen för gratinering, i wraps och vem vet vad man mer kan hitta på..

För det här är i princip en köttfärssås, så bara fantasin som sätter gränser! Och vet ni vad, jag tror det här blir kanon på vegetarisk färs också. Och för torrare chili, skippa vattnet. 😀

About

No Comments

Leave a Comment