Mac Janssons frestelse

En potatisfri Janssons frestelse - en laktosfree mac'n cheese med ansjovis smak - recept av Helen J Holmberg

Julen som gick var min tredje med konstaterad potatisallergi, första julen försökte jag äta Janssons frestelse som jag älskar med mindre bra resultat. Andra julen firade vi jul hemma själva på grund av förkylningar med en kalkonmiddag som blev god. Och tredje julen – julen 2021 så firade vi med julmiddag hos mina föräldrar och traditionellt julbord. 

Eller ja nästan traditionellt, jag beslutade mig för att skapa en egen Janssons Frestelse med smakerna av vitpeppar, ansjovis, lök, skorpsmulorna och krämigheten men utan potatisen i. Utgick från ett klassiskt recept på Mac’n cheese (amerikans makaronpudding) som jag justerade lite för att passa, väldigt improviserat och jag hade ingen aning om resultatet ens skulle bli ätbart. 

Men det blev mer än ätbart, det blev riktigt gott och lite av min julbordsångest har lagt sig inför framtida jular. Och maken som inte ens måste äta potatisfritt tyckte om min nypåkomna rätt Mac Janssons (frestelse). Det här kommer bli min nya Janssons varje jul tills de kommer på hur man botar potatisallergi.. 

En potatisfri Janssons frestelse - en laktosfree mac'n cheese med ansjovis smak - recept av Helen J Holmberg
En potatisfri Janssons frestelse - en laktosfree mac'n cheese med ansjovis smak - recept av Helen J Holmberg

Helens Mac Janssons frestelse

Ingredienser

ca 200 gram okokt pasta
5 dl mjölk
125 gram ost
22,5 gram smör
1,5 msk idealmjöl
1 lökar
1 liten ask ansjovis
vitpeppar
salt

Topping
30 gram smält smör
2 msk ströbröd 

Gör så här

Förbered genom att riva osten i en skål, finhacka löken och skär ner ansjovisen i små bitar. 

Fräs sedan på löken i smöret, tillsätt ansjovisen och se till så den smälter in i lök och smör röran. När löken är transparant och du inte kan se ansjovisen längre tillsätt mjölet och vispa ner det i blandningen. 

Tillsätt lite mjölk i taget, det vi skapar nu är en vit sås (en bechamel). Låt koka upp under omrörning, koka ca 5 min. Häll i osten och rör tills osten har smällt, smaka av med vitpeppar och salt. 

Slutligen vänd ner makaronerna du kokt ordentligt, så det är väl blandat. Smält smöret och tillsätt ströbröd och rör runt, strö sedan över din gratäng. Baka av ca 15 minuter mitt i ugnen på 225 grader, du vill den ska ha en fin färg på ovansidan. 

About

2 Comments

  • Äntligen en vit jul – Helen J. Holmberg januari 24, 2022 at 05:52 Reply

    […] på min egenkomponerade Mac Janssons Frestelse finns upplagt häromdagen (receptlänk) och Bratwurst korven som jag provade ha som ersättning för prinskorv är från Härryda […]

  • Glad Påsk och en recept uppdatering – Helen J. Holmberg april 15, 2022 at 04:26 Reply

    […] jag gjorde ett par små justeringar av receptet jag publicerade i början av året (Mac Jansson receptlänk), blev andra gången jag lagade den och ville ha en krämigare pastagratäng precis som en […]

Leave a Comment