Ljust matbröd

Recept på gott lättbakat formfranska, ljust matbröd, bra bröd att rosta som är laktosfritt
Recept på gott lättbakat formfranska, ljust matbröd, bra bröd att rosta som är laktosfritt

Jag har sagt det här förut och det är värt att uppretas, ett gott nybakat bröd är bland det bästa jag vet. Vill du bli min bästa vän bjud mig på hembakt bröd helt enkelt med laktosfritt smör till. 

Det här är ett litet lagom recept som bara blir en limpa, det går bra att göra i en bakmaskin om man har tillgång till en som kan arbeta med 3 dl degvätska. Personligen tycker jag det är kanon att lägga i allt i maskinen och göra annat några timmar och sedan forma och dekorera brödet för att grädda klart i ugn / airfryer. Man kan så klart göra allt i bakmaskinen, men här har jag valt att grädda brödet i en sockerkaksform och vallmofrön överst.

Recept på gott lättbakat formfranska, ljust matbröd, bra bröd att rosta som är laktosfritt

Ljust matbröd

1 bröd Jästid 2x 30 minuter Grädda på 200 grader ca 30-35 minuter (om du inte gör bullar, då blir 10-12 minuter bra).

Ingredienser 
7 gram torrjäst / 25 g färskjäst
300 gram mjölk (3 dl)
21 gram sirap (1 msk)
7 gram olja (0.5 msk)
6 gram salt (1 tsk)
400 gram vetemjöl (ca 4,5 dl)

Gör så här
Blanda ut torrjästen i 42 (färskjäst 37) gradigt vatten i en skål. Tillsätt sirap, olja, mjöl och sist saltet. Jag brukar spara lite grand av mjölet så jag har att baka ut degen ked. 

Låt degen bearbetas cirka en kvart i din köksmaskin, degen kommer bli smidig om än lite kladdig av sig när den är klart, du kan bearbeta för hand men lägg till fem minuter då. 

Ställ degen att jäsa cirka 30 minuter, glöm inte att lägga en bakduk över så degen inte torkar.

Forma degen till en limpa eller bullar och låt de vila 30 minuter till under bakduk. 
Förvärm ugnen till 200 grader. 

Jag penslade med vatten och strödde vallmofrön över, sedan gräddade jag brödet runt 30-35 minuter (minns inte exakt). 

När brödet är 96-98 grader invändigt eller har en fin gyllenbrun färg är bröden klara. Låt dem svalna på galler före ni provsmakar. 

About

No Comments

Leave a Comment