Light Brioche Buns
Har tänkt att jag skulle blogga brioche bröds receptet ett tag nu men det har kommit en massa annat i mellan, men här kommer äntligen receptet från The New York Times jag översatt och korrigerat lite (originalreceptet fattades vätska) och provbakat för er skull och makens. Jag tycker om att använda mig av ej svenska recept (mycket större utbud) men det kan vara lite svårt med alla mått, men tack vare MatMått.se kan man lätt fylla i och få alla mått konverterade till gram eller deciliter supersmart!
It took me some time to get around to blog about the Brioche buns recipe, but there’s been so much else taking my attention away from the blog. But here is the recipe from the The New York Times I used, it’s corrected (the recipe was missing some water) and trial baked for (you and) my husband.
Torrjäst, varm mjölk och sockerblandningen, lite som en fördeg.
The dry yeast, warm milk and sugar, almost like a pre dough.
Färdigbakade brioche bullar redo att ätas.
Baked brioche buns ready to be eaten.
Lätta brioche bullar
Ingredienser
3 matskedar varm mjölk
2,4 dl varmt vatten
2 tsk aktiv torrjäst
2 1/2 msk socker
2 stora ägg
7,1 dl vetemjöl
0,8 dl extra fint mjöl
1 1/2 tsk saltl
36 gram osaltat smör, mjukt
Blanda det varma vatthet, mjölken, sockret och torrjästen, låt blandningen stå i cirka fem minuter så den blir bubblig (se fotot ovan). Under tiden vispar du upp ett ägg (det andra är för penslingen i slutet).
I en stor skål blanda mjölet med saltet, blanda i mjölet och gnid ihop med mjölet mellan dina fingrar och forma som smulor. Med hjälp av en degskrapa blanda i jästblandningen och det vispade ägget tills en deg formas. Skrapa ihop degen ut på ett rent underlag (mjölfritt) och knåda, vänd och slå den hårt i underlaget tills du har en smidig och elastisk deg (cirka 8-10 minuter).
Forma degen till en boll och lägg tillbaka den i skålen, täck skålen med gladpack och låt den stå på en varm plats tills degen är dubbelt så stor (cirka 1-2 timmar).
Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Använd degskrapan för att dela degen i åtta lika stora delar. Försiktigt forma var och en till en boll och lägg på plåten med cirka 6-7 cm mellanrum. Täck över försiktigt med en bakduk och låt bullarna jäsa ytterligare 1-2 timmar.
I botten på ugnen sätter du en stor låg panna/ugnsform med vatten. Förvärm ugnen till 200 grader med gallret i mitten på ugnen. Vispa sönder det sista ägget med 1 msk vatten och pensla sedan bullarna försiktigt ovanpå. Grädda i ugnen, halvvägs genom tiden vänd på bakplåten halvvägs igenom tills bullarna är gyllene cirka 15 minuter. För genast över bullarna till ett ugnsgaller för att svalna.
Light Brioche Buns
Ingredients
3 tablespoons warm milk
2,4 dl warm water
2 teaspoons active dry yeast
2 1/2 tablespoons sugar
2 large eggs
7,1 dl bread flour
0,8 dl all-purpose flour
1 1/2 teaspoons salt
2 1/2 tablespoons unsalted butter, softened.
1. In a glass measuring cup, combine warm water, the milk, yeast and sugar. Let stand until foamy, about 5 minutes. Meanwhile, beat 1 egg.
2. In a large bowl, whisk flours with salt. Add butter and rub into flour between your fingers, making crumbs. Using a dough scraper, stir in yeast mixture and beaten egg until a dough forms. Scrape dough onto clean, unfloured counter and knead, scooping dough up, slapping it on counter and turning it, until smooth and elastic, 8 to 10 minutes.
3. Shape dough into a ball and return it to bowl. Cover bowl with plastic wrap and let rise in a warm place until doubled in bulk, 1 to 2 hours.
4. Line a baking sheet with parchment paper. Using dough scraper, divide dough into 8 equal parts. Gently roll each into a ball and arrange 2 to 3 inches apart on baking sheet. Cover loosely with a clean kitchen towel and let buns rise in a warm place for 1 to 2 hours.
5. Set a large shallow pan of water on oven floor. Preheat oven to 200 degrees with rack in center. Beat remaining egg with 1 tablespoon water and brush some on top of buns. Bake, turning sheet halfway through baking, until tops are golden brown, about 15 minutes. Transfer to a rack to cool completely.
No Comments