Klippta kardemummalängder

I måndags bakade jag mina första vetebrödslängder någonsin (vad jag kan minnas), receptet kommer ifrån Sju sorters kakor. Receptet är även mitt bidrag till oktober temat “Baka med jäst” på kakjuntan.

Jag tror jag hittat ett nytt favoritrecept, det var väldigt lyckat, väldigt god och väldigt lätt att baka!

Ingredienser till klippta kardemummalängder

Vad du behöver

Till degen
150 gram laktosfritt smör
5 dl laktosfri mellanmjölk
1 påse torrjäst för söta degar
1 nypa salt
90 gram socker (1 dl)
2 tsk malen kardemumma
1 uppvispat ägg
ca 900 gram vetemjöl  special (15 dl)

Kanelfyllning
100 gram smält smör
60 gram socker (4 msk)
1½ tsk kanel

Helens specialfyllning
100 gram smält smör
125 gram mald mandel
90 gram socker (1 dl)
2 krm vaniljsmör essens (kan uteslutas)

Att pynta med
1 uppvispat och silat ägg för pensling av längderna
Pärlsocker & hyvlad mandel för dekoration

Bakat min första sats av klippta kardemummalängder, recept från Sju sorters kakor

Degen 1
Smält smöret i mikron, ta en bytte stor nog att rymma mjölken. När smöret är helt smält kan du hälla i mjölken och vispa runt. Låt det svalna lite före du häller i torrjästen annars dödar du svampen (kalldegvätska för torrjäst, fingervarm för färskjäst). Rör ner kryddorna i vätskan, vispa upp ägget före du häller det i blandningen. Börja med hälften av mjölet och arbeta ihop degen så den är smidig, fortsätt mata i mer av mjölet tills degen släpper från skålens kanter. Tänk på att spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen, samt strö lite över degen före du ställer den på jäsning. Jäs degen ca 30-40 minuter övertäck och dragfritt (bor man svalt så sätt ugnen på lägsta temperatur och jäs där).

Fyllning
Medan degen jäser är det ett bra tillfälle att röra ihop fyllningar, jag provade att göra två olika. Rör ner ingredienserna i det smälta smöret och rör runt tills du har en jämn och fin röra, jag gillar mycket fyllning så en sats fyllning räckte bara till 3 delar av degen. Rörde ihop 1/3 del av Helen specialaren till min sista krans.

Degen 2
Ta sedan upp degen på bakbordet, dela i 4 lika stora delar (ca 400 gram per del). Kavla ut rektanglar platta på ca 20×35 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop degen, lägg sedan på plåt antingen som rak längd eller i en ring. Nyp ihop ändarna om du skapar en ring, så de håller ihop. Klipp försiktigt jack i degen, vik varannan åt vänster och höger. Forma till det så det blir bra form på det. Jäs plåten övertäck ca 20 minuter, under tiden tar du hand de två sista degbitarna. Sätt sedan även denna på jäsning övertäckt.

Vispa upp ett ägg för penslingen av vetebröden, när du vispat klart så sila försiktigt ägget. Det är lite överkurs att sila, men du slipper “trådar” och det blir finare när man penslar. Pensla försiktigt bröden med lätt hand, strö sedan på pärlsocker och hyvlad mandel efter smak. Jag hällde mörka chokladdroppar över min ena längd, så det är bara att experimentera sig fram!

Gräddning
Efter andra jäsningen grädda i botten av ugnen på 200 grader, ca 15-20 minuter. Var uppmärksam på tiden så de inte blir torra eller brända. Min andra plåt tog ca 4 minuter mindre än plåt 1.

Bakat min första sats av klippta kardemummalängder, recept från Sju sorters kakor

Hoppas ni får en fin kanelbullens dag idag, själv lyxar jag till det med en bit kardemummaläng med kanelfyllning,

ProPointsvärde totalt, beräknat efter hur jag bakat

Degen 136 Pp / 4 = 34 Pp per krans
Kanelfyllning 28 Pp / 3 = 9 Pp styck
Specialfyllning 55 Pp / 3 = 18 Pp styck
Garnering 4 Pp = 1 Pp /styck

Kanelkrans = 44 Pp för hela kransen
Värde per portion: 44 Pp / portionantal (tex 11) = 4 Pp per bit

Helenskrans = 53 Pp för hela kransen
Värde per portion: 53 Pp / portionantal (tex 11) = 5 Pp per bit

About

1 Comment

  • Familjehelg | Helen Holmberg november 3, 2012 at 10:33 Reply

    […] Stockholm och Malmö. Fint besök förtjänar fint kaffebröd så bakade en sats av de supergoda klippta vetelängderna igen. Vi hörs imorgon, ha en fin helg Spara / dela med […]

Leave a Comment