Klassisk Janssons
Klassisk Janssons
Ingredienser
ca 1 kg potatis
2 små / 1 stor lök
1 liten burk Grebbestads Ansjovis
3-4 msk ströbröd / skorpmjöl
50g Smör (laktosfri)
ca 7 dl grädde (laktosfri)
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 200 grader när du har skalat potatisen och löken. Jag har en tillsats på min köksmaskin jag hackar ner lök och potatisen med, men annars skär fina strimlor av både potatis och lök. Och glöm inte blanda löken och potatisen ordentligt!
Smöra en ugnsfast form, lägg hälften av potatisen och löken i botten. Krydda med svartpeppar och salt (försiktig med saltet), lägg sedan ett lager av ansjovisen (jag finhackar till det ser ut som grå sörja mer än små fiskar).
Lägg på resten av potatisen och löken, blanda ansjovisspadet och grädden och häll sedan i gratängformen. Fyll formen med grädde tills nästan allt i formen är täckt. Avsluta med att hyvla tunt med smör över och slutligen strö över lite ströbröd.
Placera mitt i ugnen och grädda ca 45 minuter, sänk värmen till 50 grader och låt stå kvar i ugnen tills du ska servera. Smakar bäst när den fått svalna lite, går utmärkt att värma dagen efter också och smakar ännu bättre då.
Receptkälla: sambons brors familj
Tack för recept! =)
Varsågod! Hoppas det ska väl smaka 🙂