Nya recept: Marinerad kyckling med vitlökssås #recept #kyckling #vitlök #sås #middag #nyttrecept

Nytt recept med honungsmarinerad kycklingfilé och vitlökssås

Längesedan ni fick ett nytt recept, men igår vart jag riktigt inspirerad. Gjorde egen marinad till kycklingfiléerna och vitlökssås, kryddade potatisen med ny krydda också. Kycklingen blev lite bränd, inte vand vid honung i marinader – honung bränns lätt vid.

Riktigt gott blev det och tänker att såsen fungerar till andra rätter med. Det blev en mild mjuk söt vitlöks smak på såsen, att man steker den förändrar smaken helt. Fascinerande hur förädling av råvaror kan göra så stor skillnad! Här kommer recepten;

Honungsmarinerad kyckling med vitlökssås

Anpassa kyckling & potatis efter era behov, marinaden i receptet räcker till ca 600 gram kycklingfilé. Såsen räcker till ca 3-4 personer, älskar ni sås räkna 2-3 personer.

Marinad;
1,5 msk flytande honung
1,5 tsk chiliflakes
3 msk citron juice

Vitlökssås;
2 dl creme fraiche
2 tsk honungs dijonsenap
2-4 vitlöks klyftor

Potatiskryddning;
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 tsk torkad timjan

Så här gjorde jag;

Börja med att slå på ugnen till potatisen (225 grader), jag använde grova steak fries men du kan ta vanlig potatis och skära ned i lagom stora bitar och rosta i ugnen. Blanda ditt val av potatis med olivoljan, salt och timjan (jag krossade timjan och flingsalt i mortel) i en påse.

Banka ut kycklingfiléerna så de är jämntjocka. Blanda honung, citronsaft och chiliflakes, lägg kycklingen i marinaden minst 30 minuter. Stek dem i 1 msk olja och krydda med svartpeppar och salt. Stek inte i för hög värme då bränns det lätt pga honungen.

Stek de skalade vitlöksklyftorna tillsammans med kycklingen, ju längre stektid desto sötare blir de. Finhacka vitlöken och blanda med creme fraichen och honungs senapen. Smaka av såsen med salt & peppar.

Hoppas ni tycker det blev lika gott som vi tyckte.

About

No Comments

Leave a Comment