Helens tolkning på vetebullar med recept

Semlor på vetebullar eller släta bullar med creme fraiche

Vetebullar eller släta bullar med creme fraiche

Så jag fick en tidig julklapp av maken (separatinlägg kommer) och då ville jag så klart inviga presenten. Resultatet blev riktiga goda släta bullar (vetebullar/ kardemummabullar), så jag skrev ner mitt improviserade recept.

Och ni som undrar när jag gör semlefyllning blandar jag mandelmassa, fyllningen från bullarna jag gröpt ur, lite grädde och vaniljsocker tills jag är nöjd med smak och konsistens. I grädden tar jag lite florsocker och vaniljsocker.

Helens släta vetebrödsbullar (ca 30)

Vad som behövs;

1100 gram mjöl (Manitoba Cream tex)
1 påse torrjäst (el 50 g färsk)
3 dl mjölk
2 dl vatten
200 gram strösocker
2 dl creme fraiche, rumsvarmt
200 gram smör, rumsvarmt
1 msk kardemumma
1,5 tsk salt

Hur gör man;

Börja med att temperera mjölken & vattnet, 42 grader för torrjäst och 37 grader för färsk. Rör ut jästen i degvätskan, tillsätta lite av sockret. Sedsn låter jag blandningen stå 10 minuter så torrjästen får en chans att arkiveras ordentligt.

Sedan är det bara att tillsätta övriga ingredienser, ta nästan allt mjölet i sist och sikta gärna det så det blir extra luftigt. Vi ska spara 1 dl till utbakningen, brukar vara standard för de flesta degrecept. Om du har en maskin låt den gå i 10 minuter så den arbetas ordentligt, för att få igång glutenet i degen. För hand, dubbla tiden.
Låt degen jäsa 30 minuter under en bakduk. Tryck sedan luften ur degen och dela den i tre lika stora delar som du sedan delar på 10 delar till. Om du inte är som jag, då mäter man upp varje bulle till ca 70-71 gram..

Lättast tycker jag det är att forma bullar i nedre delen av handen mot handleden mot arbetsbänken i rullande rörelser, då blir de riktigt runda och fina. Sedan låter du bullarna jäsa ca 60 minuter eller tills de är dubbelt så stora.

Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på 225 grader (sänk 25 grader om du har varmluftsugn) ca 8-12 minuter, de ska få en fin gyllene färg och låta ihåliga när man  knackar på dem undertill.

About

No Comments

Leave a Comment