Helens recept på lasagne

Jag hoppas att ni alla mår bra, det är verkligen en märklig tid vi lever i just nu. Det här var väl inte riktigt de planerna varken jag eller någon annan hade för 2020. 

Det har hänt mycket sedan jag skrev sist, samtidigt känns det som inget alls har hänt, om skrivlusten infinner sig någon dag blir det kanske några inlägg om månaderna som gått. Och om inte, så får det väl bli ett tomrum på bloggen för den tiden. 

Själv försöker jag just nu fokusera på att hitta glädje i de små sakerna, de små guldkornen i den nya vardagen som vi ofrivilligt slängts in i. Och efter tre veckor med en brännskadad vänster hand kan jag äntligen laga mat och baka – tänk så bra terapi båda dessa är (åtminstone för mig).

Här kommer ett ”nytt” favoritrecept på lasagnen jag gör, från mig till er! 

Helens laktosfria lasagne

Köttfärsås
400 gram blandfärs
500 gram passerade tomater
1 finhackad lök
1 dl grädde
1 dl vatten
1 msk oregano
1 krm svartpeppar
1 köttbuljongtärning

Ostsås
4 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 krm vitpeppar
1.5 tsk salt
2-3 pressade vitlöksklyftor
100 gram ost riven

300 gram okokt pasta
Ost att riva över

Receptet ger ca 6 stora portioner. 

Börja med köttsfärssåsen, fräs köttet och löken, tillsätt tomaterna, vattnet och kryddorna. Låt små puttra i ca 20 minuter, tillsätt grädden och låt puttra 10 minuter till. 

Koka pastan i saltat vatten. Det finns lasagne plattor som inte behöver förkokas, men det är aldrig något jag har hemma utan jag tog pasta som fanns i skafferiet (gnocci) och sedan rörde jag ihop köttfärssåsen med pastan en bra stund. Vill att det ska blandas väl. 

Oståsen skapar du genom att smälta smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och vispa tänk på att du gärna vill det ska bli som en liten deg nästan. Sedan tillställer du mjölken försiktigt, det kommer att ta en stund men tro mig det är värt det! När all mjölk är inarbetad låter du det koka upp några minuter så du får en härlig vit sås. 

Nu är det dags att smaksätta såsen, jag tycker om 2-3 vitlöksklyftor som pressas i, vitpeppar, salt och självklart din ost! Jag använder mig av 3 sorters oster jag river ner själv (präst, herrgård & grevre). Rör om tills all ost smält. 

Varva din köttfärs & pasta röra med lager av ostsåsen, sedan toppa med riven ost. Lasagnen gräddas i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter, håll koll på färgen så du får fin färg på din smälta ost. Servera med sallad & vitlöksbröd!

About

No Comments

Leave a Comment